Nem a pénzért, hanem az ötletért kell pályázni

2015.06.19. | Európai Unió , Pályázatok

Nem a pénzért, hanem az ötletért kell pályázni

Fotó: Mihály László

Bihar megyei kis- és középvállalkozók hallgatták érdeklődéssel a Fedezzük fel! – új kezdet az EU-s finanszírozásban elnevezésű konferencia pályázati szakértőit, előadóit pénteken, június 19-én Nagyváradon, a márciusban útjára indult pályázati tanácsadási karaván legutóbbi állomásán. A Kós Károly Akadémia Alapítvány, a Wilfried Martens európai központ és az RMDSZ szervezte konferenciasorozat hatodik helyszínén a népes hallgatóság többek között arra volt kíváncsi, milyen egy jó pályázat, hol találhatók az értékes kiírások, miben különbözik a 2015–2020-as ciklus az előzőtől, vagy éppen milyen ötletek nyerhetnek finanszírozást.

Az ötlet egyébként kulcsszóként szerepelt több szakember előadásában is: Nagy Gábor, a Romániai Magyar Vállalkozói Egyesület elnöke, nagyváradi társszervező arra biztatta hallgatóságát, hogy ötleteik megvalósítására próbáljanak finanszírozást szerezni. „Ha a pénzért pályáznak: ne tegyék. Ha ötletük van, akkor viszont igen. Önök nélkül, az önök ötletei nélkül nem léteznének uniós források” – mutatott rá a nagyváradi vállalkozói egyesület vezetője.

Házigazdaként Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke köszöntőjében úgy értékelte, a sikeres kis- és középvállalkozások nemcsak gazdasági szempontból fontosak, hanem a magyarságéból is. „Minél több sikeres magyar vállalkozás működik, annál erősebb közösségünk” – emelte ki Szabó Ödön. Nagyvárad alpolgármestere, Huszár István ehhez hozzátette, hogy a pályázatok csak tovább erősítik a kkv-kat, amelyek a gazdaság gerincét jelentik mindenütt a világon.

Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára, a konferencia ötletgazdája újabb esélynek nevezte a 2014–2020-as finanszírozási időszakot, mivel Románia az elmúlt ciklusban megbukott a rendelkezésére álló EU-s források lehívása terén. Mint fogalmazott, az elmúlt hét év hibáiból tanulva, felkészülten kell megpályáznunk minél több uniós forrást, viszont az ötleteket, projekteket a megfelelő partnerrel alaposan és idejében ki kell dolgozni.

A Fedezzük fel! konferenciasorozat visszatérő előadója, Szávics Petra pályázati szakértő, volt európai ügyi államtitkár a kkv-k számára elérhető operatív programokat, az Európai Bizottság által finanszírozott programokat, valamint az EU 2020-as stratégiáját ismertetve újdonságként számolt be arról, hogy az új kiírások során az eredményre, az egyszerűsítésre, a speciális előfeltételekre vagy a gazdasági reform ösztönzésére fektetnek nagy hangsúlyt. Fazakas Botond pályázatfigyelő, a Goodwill Consulting munkatársa hasznos pályázati „lelőhelyeket” mutatott meg a résztvevőknek, majd Szabó Géza, az OTP Bank nemzetközi ügyfelek ügyosztályának igazgatója a pályázatok alternatív finanszírozási lehetőségeit vázolta. Az esemény partnere, a Bechem Partners tanácsadó cég igazgatója, Besenyei Sarolta a pályázatírás és projekt-kivitelezés útvesztőiről beszélve az innovációt nevezte kulcsfontosságúnak – mint fogalmazott, ha innovatív ötletekkel, módszerekkel próbálunk pályázni és a nemzetközi piacra betörni, jó eséllyel részesülünk pozitív elbírálásban.

A konferenciasorozat egyik legnépszerűbb része, a sikeres pályázók bemutatása a nagyváradi állomáson sem maradt érdeklődés nélkül: két nyertes vállalkozó ismertette részletesen, hogyan pályáztak, milyen ötleteket valósítottak meg, mekkora összeget tudtak lehívni, illetve milyen nehézségekbe ütköztek a pályázási folyamat során.

A Fedezzük fel! konferenciasorozat márciusban kezdődött Kolozsvárott, Marosvásárhely, Szatmárnémeti és Nagyvárad után pedig az év második felében a székelyföldi városokat: Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt és Sepsiszentgyörgyöt keresi fel.