Nem kényszeríthetik félárbocra kisebbségi jogainkat

2016.12.06. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nem kényszeríthetik félárbocra kisebbségi jogainkat

Újabb zászlóper tárgyalását tűzték ki a Hargita Megyei Törvényszéken ma délelőtt, amelyet végül elnapoltak január 10-re. A Csíkszereda polgármestere ellen indított perben a helyi önkormányzat vállalja a per felvételét, mert csak a jogi személyiséggel rendelkező polgármesteri hivatal állhat perben. A felperes iratcsomója azonban több sebből is vérzik, többek között ezért halasztották el a tárgyalást. A pert a Csíki Játékszín épülete előtt található székely zászló, valamint a városzászló miatt indította a zászlópereiről már jól ismert Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere, az RMDSZ Csíkszeredai Városi Szervezetének elnöke magánszemélyként lépett be a perbe, amellyel az a célja, hogy az ügyet Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán is tárgyalhassák. Ezt a lépést egyébként megtette már a városháza épületében található zászlók ellen indított perben is.

Az alpolgármester által összeállított ellenvetésben számos olyan tényt emel ki, amely a jelen jogszabályok értelmében indokolatlanná teszi Dan Tanasă keresetét. A polgármester perbefoghatatlanságán túl a második probléma, hogy az egyesület a zászlóeltávolítási követeléseinek nem közigazgatási, hanem csak polgárjogi perben szerezhetne érvényt. A kereset harmadik gyenge pontja, hogy Dan Tanasă nem bizonyította be, hogy jogilag képviselheti a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet. Az alpolgármester negyedik ellenvetése Dan Tanasă érintettségével kapcsolatos, ehhez egy marosvásárhelyi pert említ meg előzményként, amelyben egy magyar nemzetiségű magánszemély kérte a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Őt azzal az indokkal utasították vissza, hogy nem helyi lakos, ezért nem lehet érdeke a kétnyelvű táblák ügye. Mint ismeretes, Tanasă nem Hargita megyei lakos, míg az egyesületet Bukarestben jegyezték be. Az ellenvetésben az is szerepel, hogy a város zászlójának levételével kapcsolatban azért alaptalan Tanasă k