Nem szavazta meg a megosztott áfa-befizetés kötelezettségét az RMDSZ (AUDIO)

2017.12.13. | Képviselőház

Nem szavazta meg a megosztott áfa-befizetés kötelezettségét az RMDSZ (AUDIO)

„Nem támogatja az RMDSZ a kormány azon sürgősségi rendeletét, amely bevezetné a megosztott áfa befizetésének a kötelezettségét” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőház frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a Szövetség alsóházi képviselői ma, december 13-án nem szavazták meg az intézkedést.

„Tekintettel arra, hogy ez az intézkedés gyakorlatilag a módosítások ellenére is nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, illetve arra, hogy véleményünk szerint a rendeletbe foglaltak nem szorítják vissza az adócsalást, és a parlament szakbizottsági munkálatai alatt sem lehetett a vállalkozói szféra számára előnyös módosításokat eszközölni, az RMDSZ képviselőházi frakciója nem szavazta meg a megosztott áfa befizetésére vonatkozó kötelezettséget” – taglalta az RMDSZ álláspontját a frakcióvezető-helyettes. Hangsúlyozta, a Szövetség szükségesnek tartja az adócsalás jelenségének visszaszorítását, és az állami kincstár fele befizetendő kötelezettségek mielőbbi rendezését. Sajnálatát fejezte ki, hogy a jelen intézkedés nem tűnik alkalmasnak e problémák megoldására.

Szabó Ödön elmondta, a Szövetség parlamenti képviselői és szenátorai számos szakmai beszélgetést és egyeztetést folytattak a vállalkozókkal és szakemberekkel, amelyek megerősítették a szakpolitikusok által felvetett problémás kérdéseket: „ezen intézkedés nem serkenti a gazdasági környezetet, mi több, gátolja azt, hiszen tovább növelné a bürokráciát a vállalkozások könyvelési folyamatában, és fölösleges eljárásokra kötelezné őket. Az RMDSZ, úgy ahogyan azt a választási programjában is megfogalmazta, csak olyan módosításokat tud támogatni, amelyek nem a vállalkozói környezetet lehetetlenítik el, hanem megteremtik a szükséges feltételeket működésükre” – taglalta a Bihar megyei törvényhozó.

A kormány sürgősségi rendeletét törvényi erőre emelő jogszabály-tervezetéről a képviselőház hozta meg a végső döntést.

Hanganyag:
Szabó Ödön nyilatkozata