Német befektetőket várnak Kolozs megyébe

2017.01.20. |

Német befektetőket várnak Kolozs megyébe

Németország romániai nagykövetével tárgyalt január 19-én Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke. A nemrég kinevezett Cord Meier-Klodt nagykövetet Sebastian Gromig, a külképviselet gazdasági osztályvezetője kísérte el, a találkozón több témát érintettek, így gazdasági és oktatási kérdéseket is.

A nagykövettel folytatott tárgyalás után Vákár István elmondta: elismerés és megtiszteltetés, hogy a nagykövetség fontosnak tartotta Kolozsvár, Erdély fővárosának a meglátogatását. „Kolozsvár és Kolozs megye kiemelkedő helyzetben van Romániában: nagyon sok felkészült és jól képzett fiatalt adnak a város egyetemei a munkaerőpiacnak. Ezentúl az lenne a legfontosabb, hogy ezek a fiatalok, itthon találjanak munkát. Ebben tudnak segíteni a németországi partnereink, akik helyben hoznak létre vállalkozásokat. Ezáltal a megyében képzett fiataloknak nem kellene elmenni Németországig dolgozni, hanem itthon, a szülőföldön boldogulhatnának, ráadásul a szakmájukban” – tette hozzá.

„Együttélésünk történelme meghaladja a 800 évet itt, Erdélyben. Ezt a német-magyar kapcsolatot továbbra is ápolni kell. A megye legnagyobb erőforrása jelen pillanatban az a szakképzett munkaerő, amelynek egy része külföldön talál munkát. A két ország kapcsolatában az a legfontosabb, hogy mindkét fél támogassa a helyi befektetéseket és ezáltal munkahelyeket teremtsünk a felkészült fiataljaink számára” – nyilatkozta a megyei tanács alelnöke a találkozót követően.

A gazdasági témák mellett szó esett még a közös keresztény értékrend védelméről és a családpolitikáról, valamint a német tőkéjű helyi vállalkozások duális képzésbe történő bevonásáról.