Nemzeti örökségünk őrei lehetünk, ha eleget teszünk a szülőföldön való gyarapodás parancsolatának

2013.03.15. | Ünnep , Megemlékezés

„A március célkitűzések teljes mértékben ma sem váltak valóra. Minden március 15-e újabb és újabb üzenetet hordoz számunkra. Én most a ránk, dévai, vajdahunyadi, dél-erdélyi magyarokra háruló felelősséget emelem ki, örökségünk őrei kell hogy legyünk, arról a szellemi és épített örökségről beszélek, amelyet megvédeni, szeretni, becsülni és a következő generációnak átadni kell. Ezt máshonnan nem lehet elvégezni, csak akkor lehetünk nemzet örökségünk őrei, ha itt a szórványban, Dél-Erdélyben a szülőföldön való gyarapodás parancsolatának eleget teszünk” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a dévai a `48-as hősök emlékére állított obeliszknél tartott megemlékezésen.

A rendezvényen Pogocsán Ferdinánd, az RMDSZ dévai elnöke házigazdaként nyitotta meg a felszólalók sorát, majd Sorin Vasilescu Hunyad megye prefektusa tolmácsolta Victor Ponta miniszterelnök március 15-ei üzenetét, majd Petre Mărginean dévai polgármester szólt az egybegyűltekhez, míg Dan Stroian megyemenedzser Mircea Ioan Moloţ, a Hunyad Megyei Tanács elnökének üzenetét adta át, majd Dézsi Attila kormányfelügyelő tartotta meg beszédét.

Március 15-én délelőtt a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban történelmi körútra invitáltak mindenkit a diákok, a vendégek Petőfivel találkozhattak a Pilvax kávéházban, meghallgathatták a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, a Landerer nyomdába is ellátogathattak, ahol kézbe kapták a frissen nyomtatott 12 pontot. A történelmi előadáshoz hozzájárultak a szarvasi Vajda Péter Gimnázium diákjai, akik a dévai iskolában megszervezett történelmi vetélkedőn is részt vettek. „Megfordult a világ ma a Téglás Gábor Iskolaközpontban, ma pedagógusok és diákok, a kisiskolásoktól az érettségizőkig, nagyszülők és szülők, meghívottak mind egy család tagjai vagyunk, együtt emlékezünk, együtt töltjük meg élettel iskolánkat, amely ismételten bebizonyítja, hogy több mint egy oktatási intézmény, a Téglás Gábor Iskolaközpont a Hunyad megyei magyarok legfontosabb közösségi intézménye” – hangsúlyozta a rendezvényen Winkler Gyula.

Hunyad megyében hagyományosan Piskin, kezdődik a március 15-ei megemlékezések sora. Péntek reggel tíz órakor a római katolikus templomkertben a piski csata emlékére állított obeliszknél megszervezett ünnepségen fellépett a Lengyel Izabella tanárnő által vezetett, dévai Szivárvány hagyományőrző népdalcsoport, beszédet mondott Dézsi Attila kormányfelügyelő., Burján Gergely, az RMDSZ Hunyad megyei politikai alelnöke, Emil Rîşteiu piski polgármester. Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke beszédében emlékeztetett „1848-ban az egyenlőség, szabadság és testvériség hármasa mozgósította a nemzetet, míg ma az összetartás, a szolidaritás és az egység a szülőföldön való boldogulás kulcsai”.