Nettó haszonélvezői vagyunk az uniós tagságnak

2014.04.30. | Temes , európai parlamenti választások

Nettó haszonélvezői vagyunk az uniós tagságnak

Fotó: Bethlendi Tamás

A számok azt mutatják, nettó haszonélvezői vagyunk az európai uniós tagságnak – jelentette ki Winkler Gyula szerdán, Temesváron, ahol a sajtó képviselőivel találkozott. ,,Hét év alatt csak Erdély, a Bánságot beleértve, 8,3 milliárd euró uniós fejlesztési alapot használt fel. Úgy értékelem, ez fontos összeg, amelyből a településeinket modernizálni, fejleszteni tudtuk. Ennek ellenére fel-fel bukkan az a tévhit, hogy kevesebb támogatást kapunk az EU-tól, mint amennyit befizetünk a közös kasszába. Fontos tájékoztatnunk a közvéleményt, a magyar embereket, annak érdekében, hogy ezt a hamis képzetet eloszlassuk”– emelte ki Winkler Gyula. Az EP-képviselő a pénzügyminisztériumtól és a Román Nemzeti Banktól származó adataival támasztotta alá, hogy az ország nettó haszonélvezője az Európai Uniónak.

"Létezik egy értékelési index, amely jelzi minden tagállam viszonyát az Európai Unióval, úgy hívják, hogy nettó pénzügyi mérleg. Ebből 2012 végén az derült ki, hogy Románia 7,7 milliárd eurót fizetett be és 15,5 milliárdot kapott vissza a csatlakozás idejétől számítva, tehát hat év alatt. A következő nettó pénzügyi mérleg adatait minden valószínűség szerint májusban véglegesítik, az előzetes számítások szerint hét év alatt 9,2 milliárd eurót fizettünk be és 21,3 milliárd euró uniós alapot használtunk fel. A nyolc évre számolt előrejelzésekre is van már becslésünk, ezek szerint 10,8 milliárd eurót fizetünk be és 29,9 milliárd eurót kapunk vissza. (...) Ez azt is mutatja, hogy 2012-ben kétszer több pénzt kaptunk vissza, mint amennyit befizettünk, míg 2013-ban 2,3-szor többet, 2014-ben elérhetjük, hogy háromszor több pénz jöjjön vissza az országba, mint amennyit Románia befizet az EU-ba” – ismertette a számokat Winkler Gyula. Az EP-képviselő hozzátette, a támogatásokat a mezőgazdasági, a regionális és vidékfejlesztési, valamint az összes többi fejlesztési alapból származó uniós pályázatok adják.

Winkler Gyula ugyanakkor azt is elmondta, az RMDSZ egyik fontos célkitűzése az uniós alapok felhasználási arányának javítása. A temesvári sajtótájékoztatón részt vett Molnár Zsolt parlamenti képviselő és Molnár András Temes megyei EP-képviselőjelölt.