Nőnapi premier: Nők a Nőkért Gyergyóalfaluban

2012.03.08. | Gyergyó terület

Nőnapi premier: Nők a Nőkért Gyergyóalfaluban

„A nők azzal tesznek a legnagyobb jót a környezetüknek, ha lelki embert nevelnek a fiaikból” – összegezte előadását Bartos Károly gyergyószentmiklósi plébános közel háromszáz hölgy előtt Gyergyóalfaluban, a Nők a Nőkért Szövetség hagyományteremtő nőnapi rendezvényén.

A nők lelki egészsége címmel tartott előadása végkövetkövetkeztetését Bartos Károly plébános egy négygyermekes özvegyasszony szavai nyomán sűrítette, miszerint „a leány soha ne menjen olyanhoz férjhez akinek nincs lelkivilága”. Ez, és sok más jótanács elhangzott március 7.-én este a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Kultúrcentrumban, ahol a helyi RMDSZ támogatásával Nők a Nőkért Szövetség Gyergyó területi szervezete nőnapi ünnepséget szervezett.

Az est folyamán a nőiesség felfedezéséről, a lelki fejlődésről, a férfi-női ráutaltságról és sok másról tartottak előadást többek közt Böjte Annamária, illetve Móni Gabriella pszihológus. A helyi Pongrácz házaspár mesélt a lelki egészségről, arról, mit tesznek ők a lelki egyensúly megtartásáért és családi harmóniáért.

A sok jó tanács mellett a férfiak köszöntése is fontos pillanattá vált. Felszólalt Szakács Levente, újdonsült helyi RMDSZ elnök,  Bende Sándor az RMDSZ Gyergyó területi elnöke és György István polgármester, utóbbi egy Szent Ágoston gondolatot parafrazált szolgájává akarta volna tenni a lábából vette volna, de mivel egyenlő társat keresett neki így a bordájából vette.

A férfiak tulipánnal köszöntötték női ismerőseiknek, otthonias, meleg hangulatban folyt a kínálkodás az ország leghidegebb pontjaként híres Gyergyóalfaluban. Láthatóan minden női vendég kikapcsolódott és lelkileg feltöltődve, elégedetten tért haza.

A gyergyói hívek körében népszerű Karcsi pap szerint ő maga is sok újat kapott meghívottjaitól, mint fogalmazott: belátta, hogy a világi és egyházi élet át kell járja egymást, „mivel sokat tanulhatunk egymástól”.

A vendégek új élményekkel gazdagodva, a szervezők elégedetten távoztak, hiszen a helyiek mellett Remetáről, Újfaluból, Gyergyószentmiklósról is csatlakoztak az ünneplőkhöz. Erdős Ildikó helyi főszervező – a Nők a Nőkért Szövetség tagja - a tömeges jelenlét és pozitív visszajelzések alapján sikeresnek ítélte meg az estét.