Nőtt az ingyenes fogászati kezelésekre elkülönített összeg

2013.12.09. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nőtt az ingyenes fogászati kezelésekre elkülönített összeg

„A parlament által megszavazott 2014-es állami költségvetésben a Kormány által ingyenes fogászati szolgáltatásokra javasolt 60 millió lejt sikerült húsz millió lejjel megemelnünk” – mutatott rá Bónis István az RMDSZ Máramarosi parlamenti képviselője. A Képviselőház Egészség- és Családügyi Bizottságának tagja elmondta, hogy a jogszabályt több bizottsági taggal együtt dolgozták ki és tartották fenn az üléseken, valamint arról is tájékoztatott, hogy az eredeti törvénymódosító javaslatban negyven millió lejjel növelték volna a pénzkeretet, viszont a Képviselőház Költségvetési, Pénz- és Bankügyi Bizottságában csak húsz millió lejt hagytak jóvá.

Jövőre összesen 80 millió lej értékben köthetnek szerződést az Egészségügyi Biztosítóházzal a fogorvosok. Ez nem egy ideális eset, de határozott előrelépés. Ezidáig a fogorvosok legtöbb 11-12 millió lej értékben köthettek szerződést havonta az Egészségügyi Biztosítóházzal, de jövőre ez azt jelentené, hogy körül-belül 15 millió lejt kapnak az ingyenes fogorvosi ellátásra minden hónapban” – hangsúlyozta Bónis, majd kifejtette, hogy az ingyenes szolgáltatásokban főleg a gyerekek és a sürgősségi esetek részesülnek, de mindezt az Egészségügyi Biztosítóházzal megkötött szerződés szabályozza.

 

Bónis István elmondta, hogy Románia lakosságának több mint 90 százaléka valamilyen fogproblémával küszködik, és úgy véli, hogy országos program lebonyolítása szükséges, amely lehetővé tenné az ingyenes fogászati kivizsgálást és gyógyítást.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.