Növelni kell a fiatalok elhelyezkedési esélyeit - Ifjúsági hétvége Szatmárnémetiben

2013.10.12. | Ifjúság , Szatmár

Szatmár főutcáján címmel ifjúsági hétvégét szerveztek Szatmárnémetiben október 11-13. között. A Szatmári Szőke Szamos Egyesület, az Identitás Alapítvány, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közös szervezésében tartott eseményen Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is részt vett.

„Aki egy kicsit is ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy a kereszténységnek milyen hatalmas szerepe volt abban, hogy a magyarság megmaradhatott itt, a Kárpát-medencében” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a nemzetpolitikai hétvége szombati fórumát Gaal Gergely moderátor, az  Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettese, magyarországi országgyűlési képviselő.

Gaal Gergely bevezetőjében elmondta, a kereszténységnek a nemzet megmaradásában mindig is óriási szerepe volt, azonban napjainkban, a média és a fogyasztói társadalom által uralt világban a kereszténység szerepe a korábbiakhoz képest láthatóan csökkent. "Mi, akik nemzetpolitikával foglalkozunk, látjuk azt is: a kereszténységnek ma is jelentős súlya van a nemzeti öntudat tekintetében" – fejtette ki az országgyűlési képviselő, akinek vitaindító kérdése arra vonatkozott, hogy ma, a 21. században mi az egyházak szerepe a nemzeti identitás megőrzésében?

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a kérdésre reagálva kifejtette, az egyháznak az a legfőbb feladata a társadalomban, hogy tanítson meg távlatokban gondolkodni. "A természet, a föld és a közösség sorsa a kezetekben van, ezzel az unokáitok előtt is feleltek. Érdemes négy-öt évnél is tovább tervezni a család, a közösség és a magunk jövőjét is" – magyarázta az EP-képviselő.

Az erdélyi képviselő szerint keresztényként gondolkodni és cselekedni a társadalomban mindig azt jelenti, hogy hogyan tudunk megfelelni küldetésünknek, hogyan tudunk példa lenni a közösségünkben, hogyan tudunk áldozatot vállalni és mindig küzdeni az igazságtalanság ellen.

Komoróczy Géza Bezárkózás a nemzeti hagyományba című könyvét idézve Sógor Csaba kifejtette: sem az egyháznak, sem a magyarságnak nem szabad bezárkózni a múlt hagyományaiba. "Ahogy az egyházi épületek kapuinak mindig nyitva kell állniuk a társadalom felé, úgy nekünk, magyaroknak is választ kell adnunk nemcsak a magunk, de egész Európa égető kérdéseire. A család, a munka becsületének helyreállítása nélkül nem tudjuk leküzdeni a válságot, a munkanélküliséget" – mutatott rá a képviselő.

A második körkérdés részeként, a közéleti szerepvállalás keresztényi felelősségéről Sógor Csaba elmondta: „Mindannyian politikusként cselekedtek, amikor tesztek valamit a városotokért. Ma már azok a jól működő országok Európában, ahol erős civil társadalom van, mert a politikát nem csak a hivatásos politikusoknak kell művelni, hanem mindenkinek szerepet kell vállalni a saját közösségéért” – zárta beszédét az RMDSZ képviselője.

A szombati nap befejezéseként Sógor Csaba EP-képviselő, Pataki Csaba szenátor, Dr. Kereskényi Gábor és Erdei Dolócki István parlamenti képviselők aláírták az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete (YEPP) – melynek teljes jogú tagja a Magyar Ifjúsági Értekezlet is - által kezdeményezett, a fiatalok elhelyezkedési esélyeinek növelése céljából megfogalmazott nyilatkozatot. Sógor Csaba üdvözölte az ifjúság itthon-maradását támogató kezdeményezést, amelyben azt kérik, hogy az illetékes hatóságok csökkentsék az adót a fiatalokat foglalkoztató cégek esetében, hangolják össze a felsőoktatási rendszer kínálatát és a munkaerőpiac igényeit, továbbá csökkentsék a bürokráciát a fiatal vállalkozók számára.  Sógor Csaba hangsúlyozta: ezeket a javaslatokat már több európai parlamenti dokumentum is a tagországok kormányainak  figyelmébe ajánlotta.