Növelni kell a gyermekvállalási kedvet Székelyföldön

2012.11.10. | Ifjúság , MIÉRT , Parlamenti választások

Növelni kell a gyermekvállalási kedvet Székelyföldön

Sikeres Székelyföld mottóval szervezett szakmai konferenciát a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa (GYTIT) 2012. november 9-11. között Gyergyószentmiklóson.

A MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencián Korodi Attila az RMDSZ alcsíki parlamenti képviselő-jelöltje és Tánczos Barna a Szövetség szenátorjelöltje közösen tartottak szakmai előadást Székelyföld fenntarthatóságáról.

Korodi Attila előadásában arra mutatott rá, hogy a fenntarható társadalomért minden székely ember felelős. Egy társadalomban akkor lehet megtartani az egyensúlyt, ha megfelelő ütemben történik a társadalom újjátermelődése is. – Azért kell fenntartható székely településeket létrehoznunk, mert ezek a gyermekvállalási kedv növelését is segítik.  Szükség van a fiatalokra, hiszen az elöregedő közösségeket érinti leginkább a szegénység problémája – fejtette ki Korodi Attila.

A parlamenti képviselő szerint egy vidék gazdasági helyzete nagyban függ az oktatáspolitikától.  Korodi Attila úgy véli, minden település önkormányzata fel kellene térképezze azt, hogy milyen szakképesítésű tagjai vannak, vagy lesznek a közösségnek, mert ebből látszik, hogy milyen szakmából van felesleg, vagy milyen szakemberekre van még szükség.  – Egy település fenntarthatósága ott kezdődik, ha helyben elérhetőek, azok a szolgáltatások, amelyekre a hétköznapi életünkben szükségünk van, ne kelljen mindenért városra utaznunk. A kiterjedt szolgáltatások javítják az életminőséget egy településen, a jobb életvitel pedig növeli a családalapítási és gyermekvállalási kedvet – mutatott rá Korodi Attila.

Tánczos Barna európai vonatkozásban beszélt a vidékfejlesztési politika támogatási rendszeréről. A szenátorjelölt hangsúlyozta, az előttünk álló hétéves EU-s költségvetési keret fejezeteit úgy állították össze, hogy az védje a még meglévő erőforrásainkat - Ne romboljuk azt, ami még megmaradt az egészséges környezetünkből – hangsúlyozta a szenátorjelölt.