Növelni kell a középiskolás diákok vállalkozási kedvét!

2016.11.10. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Növelni kell a középiskolás diákok vállalkozási kedvét!

A középiskolás diákok vállalkozási kedvét kell növelni, illetve arra bátorítani őket, hogy tanulmányaikat, külföldi munkatapasztalatukat itthon kamatoztassák – ez a tanulsága a Fiatal Vállalkozók Fórumának. A csíkszeredai középiskolásoknak és szakiskolásoknak szervezett Merj vállalkozni!elnevezésű találkozón lehetőségük adódott megismerkedni sikeres helyi vállalkozások vezetőivel, illetve meghallgatták a helyi elöljárók biztató üzenetét is. A fiatalokkal a jelenlegi fejlesztési, finanszírozási lehetőségeket is ismertették, hogy a vállalkozói kedvüket növeljék. 

Korodi Attila parlamenti képviselő beszámolt a másfél évvel ezelőtt Tánczos Barna szenátorral közösen indított Ne ábrándozz, vállalkozz! elnevezésű kezdeményezésükről. A Vidékfejlesztési Alap kiírásán 50 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatást lehetett nyerni olyan vállalkozások indításához, amelyek nem a mezőgazdasági szektorban működnek. Akkor 35-en jelentkeztek ötleteikkel, 12-en pedig támogatást nyertek pályázatuk megírásához. Végül három fiatal vállalkozó nyert Bukarestben, amelynek köszönhetően elindíthatták saját cégüket. 

Két tanulságot tudunk ebből levonni: vannak bátor fiatalok, akik mernek vállalkozni, továbbá a vezetőknek ki kell venniük a részüket a munkából, és támogatási lehetőségeket teremteni. Ne arra várjatok, hogy a nagy autómárkák Csíkba telepítsék gyáraikat. Azért jó ez a hely, mert nektek lesz lehetőségetek munkahelyet teremteni” – hívta fel a diákok figyelmét Korodi Attila.

A Sepsiszentgyörgyön működő, a városvezetés közreműködésével létrejött kezdő vállalkozásokat segítő inkubátorház példáját is megemlítette. Csíkszeredában pedig a hasonló elven indult, három hónap után önfenntartóvá vált The House projektről beszélt, amely megelőzve a várost, a magánszférából indult. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, hogy a felnőtté válás akkor történt meg, ha az ember tud önmagáról gondoskodni. Beszélt továbbá az Európai Unió ifjúságpolitikájáról, illetve arról, hogy a romániai oktatási rendszer számos tekintetben elhibázott. Véleménye szerint túl sok haszontalan magolni való tananyaggal és házi feladattal terhelik a diákokat.

Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője olyan, az egész világon ismert vállalkozók és politikusok példáját ismertette, akiknek nincs felsőfokú végzettsége. Az iskolai rendszerrel az a gond, hogy alkalmazottakat nevel – véli. Hangsúlyozta, hogy a nyelvtanulás, a tapasztalatszerzés fontosabb az oklevélnél.

A köszöntőbeszédek után a jó példákkal is megismerkedhettek a diákok. Sikeres fiatal vállalkozók, többek között kézműves csokoládét gyártók, valamint számítástechnikai céget üzemeltetők ismertették eddig pályájukat, a sikerhez vezető utat.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.