Nyelvhasználat-jogi tapasztalatcserén vesznek részt az RMDSZ képviselői Sógor Csaba kezdeményezésére

2013.10.15. | Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nyelvhasználat-jogi tapasztalatcserén vesznek részt az RMDSZ képviselői Sógor Csaba kezdeményezésére

Markó Attila és Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselői október 15-16. között nyelvhasználati jogokra vonatkozó tapasztalatcserén vesznek részt Brüsszelben, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kezdeményezésére.

A képviselők Brüsszel Főváros Régió Minisztériumának szakirányú tisztviselőinél a régió közintézményeiben kevésbé használatos nyelvek ügyében tájékozódnak. A tapasztalatcsere célja olyan működőképes és könnyen alkalmazható anyanyelvhasználatot szorgalmazó gyakorlatokat azonosítani, amelyek alapján Romániában azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot a lakosság anyanyelvén fordulhasson orvoshoz, vagy az illetékes közintézményekhez a hivatalos ügyek intézése érdekében.

 

Ma délután a brüsszeli nyelvi helyzetről Prof. Dr. Rudi Janssens-el, a brüsszeli Információs és Dokumentációs Központ, a VUB, Brüsszeli flamand ajkú Szabad Egyetem tanárával találkoznak. Ezt követően Brüsszel‑Főváros Régió IRIS hálózatához tartozó közkórházainak képviselője mutatja be a legjobb gyakorlatokat és módszereket anyanyelvhasználat terén.

 

Holnap, október 16-án az Egészség Házában tesznek hivatalos látogatást, majd ezt követően a Belga Királyi Akadémia székhelyén dr. Frühling János professzorral folytatnak megbeszélést. A Belga Királyság egyelőre nem írta alá és nem ratifikálta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját. Aláírta viszont, de nem ratifikálta a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó Keretegyezményt. Ennek ellenére a főváros-régió területén a két államalkotó közösség nyelvhasználati, napi gyakorlatán kívül a nemzetközi közösség jelenlétéből adodó elvárásoknak is eleget kell tenni.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.