Nyelvi sokszínűségi ütemtervet mutattak be Brüsszelben

2015.02.06. | Kisebbségvédelem , Nyelvi jogok , FUEN , Kisebbségi polgári kezdeményezés , Minority SafePack

Nyelvi sokszínűségi ütemtervet mutattak be Brüsszelben

Az NPLD Európai Nyelvi Sokszínűségi Hálózat ma, 2015. február 5-én mutatta be az Európai Parlamentben nyelvi sokszínűségi ütemtervének első változatát. A brüsszeli eseményen jelen voltak Európa regionális kormányzatainak miniszterei, EP-képviselők és európai kisebbségi szervezetek. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját – FUEN-t Vincze Loránt alelnök, az RMDSZ külügyi titkára képviselte.

Az alelnök felszólalásában elmondta, a FUEN stratégiai partnere lesz az NPLD-nek az elfogadtatás és az alkalmazás során, majd kiemelte, a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés nyelvi, jogi összetevője is az ütemtervhez hasonló célokat, intézkedéseket fogalmazott meg.

Biztos vagyok abban, hogy ha megvalósul az ütemterv egyik célja és a nyelvi jogokat az alapvető szabadságjogok erős összetevőjeként ismerik el, valamint a kisebbségi jogok is bekerülnek ebbe a körbe, ahogyan azt a FUEN célként fogalmazta meg, akkor minden bizonnyal történelmet írunk, biztosítva lesz a nyelvek és a kisebbségi közösségek európai védelme” – hangsúlyozta Vincze Loránt. A tanácskozáson a FUEN alelnöke két új javaslatot fogalmazott meg: erdélyi magyar szempontból az anyanyelvű oktatás és az anyanyelvhasználat fontosságának a kiemelését szorgalmazta, ugyanakkor felajánlotta a FUEN által kialakított kisebbségi és nyelvi térkép mellékelését az ütemterv végső változatához.

Az ütemterv célja a nyelvi sokszínűség védelme és támogatása, különös tekintettel a kisebbségi, regionális és ritkán használt nyelvekre. A kezdeményezés hozzá kíván járulni az Európa 2020 fejlesztési stratégia céljainak megvalósításához.