Nyilatkozat

2015.03.17. | Képviselőház , Szenátus , RMDSZ , Sepsiszentgyörgy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nyilatkozat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti csoportja felháborodással vett tudomást a nemzeti ünnepünk alkalmából Sepsiszentgyörgyön történt eseményekről.

Március 15. a modern magyar nemzet születésének pillanata, és ilyen értelemben mindannyiunk közös ünnepe. A romániai magyar közösség 1990 óta békésen, szabadon és egyetértésben emlékezik meg az 1848-49-es eseményekről. A nemzeti ünnepet övező egység meggyőzően bizonyította itt Romániában is a többségi nemzet számára, hogy tiszteletben kell tartani a magyar kisebbség ünnepeit, jogait, igényeit.

 

A hétvégi sepsiszentgyörgyi események első sorban nemzeti ünnepünk ideáljainak ártanak. Március 15. nem az egyének magánvéleményéről, csoportok sajátos nézeteiről szól, hanem nemzetünk közös értékeiről. A szólásszabadság a véleménynyilvánítás szabadságának része, azt a morális jogot jelenti, amely önmagában nem sérti mások szabadságát. Sepsiszentgyörgyön egy kis számú magyar csoportosulás fontosabbnak érezte saját nézeteit hangoztatni, mintsem közös ünnepünket tiszteletben tartani. Ez az elenyésző kisebbség aránytalan mértékű kárt tett az ünnep méltóságában. Meggondolatlan tettük, a nemzeti ünnepünk megzavarása az elkövetőket minősíti.

 

Az RMDSZ parlamenti csoportja ezúton elítéli a 2015. március 15-én, Sepsiszentgyörgyön történteket és határozottan elutasítja nemzeti ünnepeink üzenetének eltorzítását.

Az RMDSZ parlamenti csoportja

Bukarest, 2015. március 17.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.