Nyílt levelet intézett Korodi Attila Románia külügyminiszteréhez

2013.10.16. | Kisebbségvédelem , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nyílt levelet intézett Korodi Attila Románia külügyminiszteréhez

Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja nyílt levélben bírálta Románia külügyminiszterének, Titus Corlățeannak azon nyilatkozatát, melynek értelmében az Európa Tanács jelentései is azt igazolják, hogy Románia a kisebbségi jogok tekintetében valamennyi vállalását teljesítette.  

Korodi hivatalos levelében felhívta a román külügyminiszter figyelmét Andreas Herkel észt raportőr jelentésére, amelyet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése október 1-én fogadott el Strasbourgban.

 

„A jelentés 3.2.26 fejezete vonatkozik  Romániára, a 306-os pont részletesen taglalja a nemzeti kisebbségek helyzetét. 2012. júniusában a Miniszterek Bizottsága elfogadta a CM/RecChL (2012)3  számú ajánlást, amely Romániában a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának gyakorlatba ültetését minősíti. A Miniszterek Bizottsága számos intézkedés kivitelezésére szólította fel a román hatóságokat, annak érdekében, hogy a Kartában előírtakat mielőbb alkalmazza a kisebbségi képviselőkkel folytatott egyeztetések következtében” –hangsúlyozta Korodi  a külügyminiszterhez intézett nyílt levelében, majd felsorolta a azokat területeket, amelyek a leginkább orvoslásra szorulnak a Karta gyakorlatba léptetését illetően Romániában. „ Azt kérik az ajánlásban Romániától, hogy biztosítson anyanyelvű képzést a kisebbségi oktatóknak, teljes mértékben ültesse gyakorlatba azokat a kötelezettségeket, amelyeket a Karta a nyelvhasználat terén előír, tárgyalja újra azokat a küszöböket, amelyek a nemzeti kisebbségek nyelvének hivatalos közintézményekben történő használatára vonatkoznak, ugyanakkor a rádió és televízió által kisebbségek nyelvén történő program és műsor kínálatot bővítse” – részletezte Korodi Attila, Hargita megyei parlamenti képviselő az ajánlásban szereplő elvárásokat.

 

Levelében nyilvánosan is felkérte Románia külügyminiszterét, hogy a Románia Kormányában betöltött tisztségéből adódóan az Andreas Herkel által letett jelentés gyakorlatba ültetését támogassa.

 

A levél teljes szövege ITT található. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.