Oktatási intézményeink működését nem határozhatják meg száraz statisztikák

2015.08.28. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Oktatási intézményeink működését nem határozhatják meg száraz statisztikák

Az oktatási minisztérium rendelkezései szerint Hargita megyében szeptember 1-jéig 161 állást kell hogy megszüntessenek a tanintézményekben. Azt hogy egy-egy megyének hány poszt jár, a gyerekek száma alapján állapította meg az oktatási minisztérium. A leépítések főként az iskolák kisegítő személyzetét érintik, de az elmúlt időszakban jó néhány iskolában már beszüntették az aligazgatói állásokat. 

Elfogadhatatlannak találjuk, hogy központilag, száraz számok, statisztikák alapján születnek olyan döntések, amelyek oktatási intézményeink működését, ezáltal pedig gyerekeinket, a felnövekvő generációt veszélyeztetik.

A mi meglátásunk az, hogy minden egyes tanügyi intézményt külön meg kell vizsgálni, és csak azután lehet érdemi döntést hozni arról, mekkora személyzet szükséges ahhoz, hogy az illető intézmény optimálisan el tudja látni feladatait. Hiába hasonlóak a számok más megyékhez, Hargita megyét nem lehet a nagy agglomerációkhoz hasonlítani. Itt a lakosság szétszórtan él, semmilyen tekintetben nem lehet az oktatási rendszert az országos átlaggal egyenrangúan kezelni. Továbbá megyénk nagy részén kisebbségi oktatás folyik, ilyen értelemben pedig törvény szerint is másképpen kell kezelni.

Arra kérjük Hargita megye főtanfelügyelőségét, vegyék fel ők is a harcot a logikátlan, súlyos következményekkel járó intézkedések ellen, értessék meg a szaktárcával a megye egyedi helyzetét, sajátosságait, kérjék, hogy vizsgálják meg alaposan és részletesen a megyei helyzetet.

Korodi Attila
parlamenti képviselő

Táncos Barna
szenátor

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.