Oktatásügyi szaktanácsadó testület alakult

2013.09.13. | Maros , Oktatásügyek

Oktatásügyi szaktanácsadó testület alakult

„Amikor átvettem a megyei RMDSZ vezetését akkor azt ígértem, hogy különböző szakterületeken konzultatív testületekbe hívok meg szakértőket azzal a céllal, hogy az érdekképviseleti munkánkat széleskörű tanácskozás keretében tegyük hatékonnyá. Több szem többet lát alapon sokkal jobban át tudjuk gondolni döntéseinket. Jó döntést csak a szakmai vélemény meghallgatása révén lehet hozni”- mondta Brassai Zsombor megyei elnök, az oktatásügyi szaktanácsadó testület alakuló gyűlésén.

A tizennégy tagú testületben képviselve van az óvodai, elméleti és középiskolás oktatási szint, a megye tömb és szórványvidéke valamint a felekezeti oktatás. A havonta sorra kerülő tanácskozásokra meghívják a felsőoktatás képviselőit is.

„Fontos lépésnek tartom azt, hogy megalakult ez a szakmai fórum. Meggyőződésem, hogy ebben a körben sikerül megvitatni és megoldásokat találni az oktatásügyi kérdésekre. Legnagyobb kihívásnak egy megyei oktatásügyi stratégiának kidolgozását tekintem, melyet meggyőződésem, hogy ennek a szakértőkből álló csoportnak sikerül majd kidolgoznia”- mondta Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, a megyei szervezet oktatásügyi alelnöke.

Az első tanácskozás alkalmával több téma is megvitatásra került. A tanácsadói testület átbeszélte a Marosvásárhelyen újjászervezett óvodai hálózat helyzetét, a vidéki oktatás és felekezeti oktatás kérdését.

A szaktanácsadót testület a Maros megyei anyanyelvű iskolahálózat és intézményrendszerének megtartását, építését és megerősítését segíti. A testület véleményező, javaslattevő és előkészítő feladatokat végez. Fontos cél a Maros megyei anyanyelvű oktatás hosszú távú stratégiájának megfogalmazása.

Az újonnan alakult szakmai bizottság, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szaktanácsadói testület után a második, amely az RMDSZ Maros megyei szervezete mellett működik. Az ősz folyamán további szaktanácsadói testületek alakulnak.