Olyan nép szül hősöket, amelyben bátorság és szenvedély van – Postaréti megemlékezés

2016.10.07. | Megemlékezés

Az aradi vértanúk kivégezésének 167. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést az RMDSZ Maros Megyei és Marosvásárhelyi Szervezete a Székely vértanúk emlékművénél. A marosvásárhelyi történelmi egyházak nevében Nagy László unitárius lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket. „A hősök nem haltak ki, olyan nép szül hősöket, amelyben bátorság és szenvedély van. Ha változást akarunk – ahogy Ghandi is mondta –, annak első lépése magunk megváltoztatása. Saját, belső rabláncaink eltépése.  A mai nap üzenete tehát elsősorban ez: ha változást akarsz, légy a változás te magad! Higgy, remélj, küzdj, tégy egészen a halálig. Mert életednek és létednek célja van. Nem véletlenek összjátéka, hogy magyar lettél. Erdélyi, Maros megyei, marosvásárhelyi magyar. Tenned kell, bíznod kell, remélned kell és küzdened kell” – mondta Csép Éva Andrea képviselőjelölt.

Az ünnepségen jelen volt Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt is, aki beszédében az összefogás, valamint a közösségi ügyekért való következetes kiállás fontosságát hangsúlyozta. „Az Aradon kivégzettek társadalmi, nyelvi és vallási különbözőségeik ellenére össze tudtak fogni, s együtt harcoltak a szabad, független, polgári Magyarországért. Remélték, sőt tudták, hogy áldozatvállalásuk nem hiábavaló. És igazuk volt, lám ezért is tudunk ma, Arad után 167 évvel itt állni és közösen emlékezni. Manapság olyan időket élünk – bár ki tudja meddig –, hogy hála Istennek, nincs szükség mártírokra, de emberi tartásra, közösségi ügyekért való következetes kiállásra annál inkább. Arra van szükség, hogy mindenki higgyen és tegyen a maga eszközeivel és lehetőségeivel azért, hogy a hullámvölgyekből legyen kiút, azért, hogy a 21. század komoly kihívásaira közösen találjunk választ és megoldásokat” – hangsúlyozta a szenátorjelölt.

A rendezvényen jelen volt Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Vass Levente képviselőjelölt és Peti András, az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezetének elnöke.

Az ünnepi szónoklatok mellett a Bolyai Farkas Elméleti Líceum két diákja, Szalma Szilárd és Köllő Magor szavalatokat, míg Szabó Előd, a Titán zenekar szólistája dalokat adott elő. Az ünnepség koszorúzással, illetve a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult.