Örökbe fogadták az első magyar műemléket Erdélyben

2012.11.15. | Brassó , Szórvány , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Örökbe fogadták az első magyar műemléket Erdélyben

Az RMDSZ Kulturális Főosztályának kezdeményezésére 2012. november 15-én, a Magyar Szórvány Napján Erdélyben először a brassói Áprily Lajos Főgimnázium örökbe fogadott egy műemléket. Az örökbefogadás célja épített örökségünk megőrzése és átadása a következő generációknak, a magyar identitástudat fejlesztése, és a közösségépítés, különösen a szórványban.

A tanintézmény igazgatója, Petki Pál, a diákok és tanárok nevében vállalta, hogy a ma örökbefogadott Árpád fejedelem szobrának vigyázó őrei lesznek, helyreállítják, és a brassói magyarság közösségi életének egyik középpontjává teszik. Az örökbefogadott szobornak a brassói magyar evangélikus-lutheránus templom kertje ad otthont, ahol az örökbefogadási ceremónia is zajlott. Az ünnepségen felszólalt Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese, aki gratulált az Áprily Lajos Gimnáziumnak azért, hogy Erdélyben először vállalt felelősséget tanintézményként, történelmünk egy nagyon fontos szeletéért. "Elődeink országot építettek. Ez az az örökség, amelyet ránk hagytak, és amelyet kötelességünk megvédeni, és utódainknak tovább adni. Ezt vállalta ma az Áprily Lajos Gimnázium."

A tanintézmény igazgatója által felolvasott örökbefogadási nyilatkozat tanúbizonyságot tett amellett, hogy a diákok évről évre vállalják az örökbefogadott műemlék gondozását. Kelemen Hunor szövetségi elnök átadta az Örökség Őrei oklevelet az iskola diákjainak és tanárainak. Az RMDSZ által szervezett Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat keretén belül Erdély más településein is számos műemléket fogadnak örökbe, úgy mint a dévai várat, a medgyesi ferencesrendi kolostort és templomot, a marosillyei Veres-bástyát, Bethlen Gábor születési helyét, a dévai Magna Curia-t és a vajdahunyadi Vármegyeházát.

Fogadj örökbe egy műemléket - Brassó Fogadj örökbe egy műemléket - Brassó Fogadj örökbe egy műemléket - Brassó
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.