Összefogást kezdeményez az RMDSZ az erdélyi magyar értékek védelmében

2015.10.08. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Összefogást kezdeményez az RMDSZ az erdélyi magyar értékek védelmében

Az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben számtalan olyan kiemelkedő és egyedi értéket teremtett, amelyek belföldön és külföldön egyaránt elismert jellegzetességeinket tükrözik. A Magyar Értéktár példáját követve, létrehoztuk azt a bizottságot, amelynek feladata az erdélyi értékek beazonosítása, a Magyar Értéktárba való emelése – ismertette az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság szerepét Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke október 8-án, csütörtökön.

Határozottan állítjuk, az erdélyi magyar értékeknek ott a helyük a Magyar Értéktárban, ezért feladatunknak tekintjük mindazon érték beazonosítását, amelyek egyedivé teszik közösségünket. Két évvel ezelőtt döntöttünk az Erdélyi Magyar Értéktár létrehozásáról, mert fontosnak tartottuk örökségünk megismertetését, elismertetését, valamint azok beemelését a magyarországi értékek közé. Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság mostani létrehozása pedig szakmai keretet kíván biztosítani vállalásainknak” – mutatott rá a Szövetség elhatározására Hegedüs Csilla, kiemelve az érték-kategóriák területeit is: épített környezet, kulturális örökség, agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészséges életmód, ipari és műszaki megoldások, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök ugyanakkor hangsúlyozta, a bizottság tagjai olyan civil szervezetek képviselői, akik Erdély-szerte az említett szakterületeken fejtik ki tevékenységüket. „A napokban már felkerestük az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Erdélyi Kárpát-Egyesület, a Kriza János Néprajzi Társaság, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Transylvania Trust alapítvány, valamint a Székely Termék képviselőit, arra kérve őket, hogy az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság testületébe nevesítsenek egy-egy szakembert. A mai nap pedig felkértük a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnökeit, Biró Zsoltot és Szilágyi Zsoltot is, hogy vegyenek részt az RMDSZ értékfeltáró és értékteremtő munkájában, ez által is megvalósítva az erdélyi magyar összefogást értékeink védelmében” – összegzett a kulturális szakember.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.