Öt megye ötven fiatalja Szatmárnémetiben

2012.11.11. | Ifjúság , Parlamenti választások , Szatmár

Öt megye ötven fiatalja Szatmárnémetiben

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Partiumi Ifjúsági Konferenciáján csaknem ötven Máramaros, Szilágy, Bihar, Temes és Szatmár megyei fiatal vett részt, akik azért gyűltek össze, hogy megbeszéljék a régió aktuális problémáit, s emellett olyan előadásokat hallgassanak, amelyek közelebb vihetik őket kitűzött céljaikhoz.

A pénteki megnyitón – többek között – Kereskényi Gábor is felszólalt. “Én is végigjártam a ranglétrát és tapasztaltam, hogy az RMDSZ az egyetlen olyan romániai politikai szervezet, mely őszintén támogatja a fiatalokat és lehetőségeket kínál nekik önmaguk megvalósításához.” – mutatott rá a képviselőjelölt arra, hogy van támogatásuk a fiataloknak. Erre mintegy megerősítésként hangzott el a szatmárnémetivel egy időben zajló Székelyföldi Ifjúsági Konferencián, hogy a MIÉRT 2012-es eredménye 402 önkormányzati képviselő, 22 polgármester, 122 képviselőjelölt és a parlamenti választásokon 8 esélyes helyen induló jelölt. A jó eséllyel induló jelöltek között Pataki Csaba szenátor- és Kereskényi Gábor képviselőjelölt is ott található. Ők a konferencia ideje alatt többször is beültek a fiatalok közé, hogy meghallgassák az éppen folyó előadásokat vagy éppen azért, hogy a más megyéből érkező MIÉRT döntéshozókkal tanácskozzanak. Az előadások során a fiatalok megtudhatták Kölcsey Norbert, SZMDSZ elnöktől, hogyan osszák be úgy az idejüket, hogy minden prioritást élvező feladatot el tudjanak végezni a megadott határidőn belül. Míg Balog Tamás, SZMIT (Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács) alelnöknek köszönhetően lehetőségük volt arra, hogy bepillantsanak a stratégiai döntések meghozásakor felmerülő gondolkodásbeli buktatók hátterébe, de megismerhették az egyik kolozsvári előadó bemutatóján keresztül azokat az előnyöket, amelyeket az ifjúsági szervezetekben való tevékenykedés adhat. Butka Gergő városi tanácsos osztatlan sikert aratott úgy a szatmári, mind a más megyékből érkezett fiatalok között a sajátos humorral ötvözött előadásával, amelynek az eredetitől eltérően „Kezdő tanácsos kihívásokat keres” címet kapta. Az estét Lengyel Csongor, kolozsvári előadó, előadástechnikai workshopja zárta.

A két, egy időben zajló, konferencia elfogadott egy közös zárónyilatkozatot:

Napjainkban, a gazdasági válság idején az erdélyi magyar ifjúság, az Európai Unió más országaiban élő fiatalokhoz hasonlóan, akadályokba ütközik a gazdasági céljaikhoz vezető úton, legyen az munkavállalás vagy vállalkozáson keresztüli önmegvalósítás. Ennek a helyzetnek a megoldása jelenleg úgy a világ-gazdaság, mint külön-külön minden ország egyik nagy kihívásának számít.

Meglátásunkban, a fiatalok munkavállalásának elősegítése, valamint az ifjúság vállalkozói szellemének fejlesztése szempontjából szükség van az oktatási rendszer és a munkaerő piac magasabb szintű összehangolására, a szakirányú képzésre az iskolákban, illetve több gyakorlati jellegű tantárgy bevezetésére az egyetemeken, annak érdekében, hogy csökkentsük a fiatalok szakmai tapasztalathiányából származó hátrányait. Ugyanakkor az ország hivatalos intézményeinek több figyelmet kell fordítaniuk a vállalkozási lehetőségekről szóló megfelelő tájékoztatásra az ifjúság körében.

Mi, a Magyar Ifjúsági Értekezlet székelyföldi és partiumi tagszervezetei, célul tűzzük ki a fentiekben felsoroltak döntéshozói fórumokon való képviseletét, valamint a megvalósulásuk érdekében való közbenjárást, hisz mindez alapvető feltételét képezi a fiatalok szülőföldön való boldogulásának.

Vállaljuk, hogy a MIÉRT képviselői az érdekfeltáró, érdekképviseleti és érdekérvényesítő tevékenységeik során, az RMDSZ-el partnerségben, továbbra is folytatni fogják az egy évtizedre visszatekintő munkát és törekvéseket: az erdélyi magyar ifjúság itthon maradásra buzdítását és az ehhez szükséges feltételek megteremtését, hisz ez közösségünk jövőjének záloga.