Óvatosan, de ötlettel tele pályáznának a kkv-k

2015.04.16. | Európai Unió , Pályázatok

Óvatosan, de ötlettel tele pályáznának a kkv-k

Az uniós források iránt érdeklődő kis- és középvállalkozókat látták el hasznos pályázási információkkal, gyakorlati tanácsokkal és jó ötletekkel az EU-s pályázati alapokról szóló konferencia meghívott előadói április 15-én, Kolozsváron. A Kós Károly Akadémia Alapítvány, a Wilfried Martens európai központ és az RMDSZ szervezte Fedezzük fel! elnevezésű konferenciasorozat negyedik állomásán a népes hallgatóság többek között arra volt kíváncsi, milyen egy jó pályázat, hol találhatók az értékes kiírások, miben különbözik a 2015–2020-as ciklus az előzőtől, vagy éppen milyen ötletek nyerhetnek finanszírozást.

Bevezetőjében Vincze Loránt ötletgazda, az RMDSZ külügyi titkára elmondta, az új, 2014–2020 közötti pénzügyi időszak kezdete lehetőséget nyújt arra, hogy az információ közelebb jusson a célcsoportokhoz. Románia esetében is több új program, szabály és pályázati eljárás lépett érvénybe. Ezek bemutatása, tudatosítása jobban előkészített és lebonyolított projekteket eredményezhet, hozzájárul szervezeteink és vállalkozóink sikeréhez.

Dr. Balla Emese egyetemi adjunktus a KKV támogatási rendszereket, a finanszírozó hatóságokat, a strukturális alapokat, valamint az Európai Bizottság által finanszírozott programokat mutatta be, Szávics Petra pályázati szakértő, volt európai ügyi államtitkár pedig az Operatív Programokat, a Horizon 2020-at, a COSME-t és a fiatal vállalkozókat célzó Erasmust ismertette. Arról, hogy milyen a pályázatfigyelés a gyakorlatban, honnan szerezhető megbízható, hiteles és közérthető információ a vállalkozások számára, Fazakas Botond, a konferencia partnerének, a Goodwill Consultingnak a munkatársa tartott érdekes előadást. Még izgalmasabbnak bizonyult a sikersztorikat bemutató blokk, amelyben a korábbi ciklusban pályázatot nyert vállalkozók meséltek a pályázási folyamatról, a nehézségekről, buktatókról, és látták el hasznos tanácsokkal a pályázás előtt álló kollégáikat.

Mint ismeretes, a hamarosan lezáruló 2007–2013 közötti pénzügyi időszakot Románia minden valószínűség szerint jelentős forrásvesztéssel zárja. Az eredménytelenség egyik oka a közvélemény hiányos tájékozottsága. Számos szervezethez, vállalkozóhoz kevés információ jutott el a pályázati lehetőségekről és a támogatási eljárásokról.

A Fedezzük fel! konferenciasorozat márciusban kezdődött Kolozsvárott, az elkövetkező fél évben pedig Erdély több nagyvárosát – Nagyváradot, Szatmárnémetit, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt és Sepsiszentgyörgyöt – keresi fel.