Pályázati lehetőségek a családon belüli erőszak jelenségének felszámolására

2016.09.02. | Szenátus , család

Pályázati lehetőségek a családon belüli erőszak jelenségének felszámolására

A Nők és férfiak közötti esélyegyenlőség Országos Hivatalának vezetőjével, Andra Croitoruval egyeztetett a napokban Biró Rozália, a szenátus emberjogi, kisebbség- és egyházügyi bizottságának elnöke. A találkozó témáját azok a közvitára bocsátott pályázati kiírások képezték, amelyek alapján a hivatal három fontos országos programot dolgozott ki, és társfinanszíroz is.

Az első kiírás 42 (megyénként egy) sürgősségi fogadóközpont létrehozására vonatkozik azon személyek számára, akik családon belüli erőszakos cselekedetek, bántalmazás áldozatai voltak, de szakmai képzést is biztosít azon személyek számára, akik a bántalmazottakat tanácsadással látják majd el.

A második pályázati kiírás a családon belüli erőszakot elkövetők számára nyitott rehabilitációs központ létrehozását célozza meg, szintén megyénként egy-egy központtal, amelyben tanácsadási és beilleszkedési támogatásban részesülhetnek az ezt igénylő személyek.

A harmadik pályázati lehetőség a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megvalósítását célzó országos hálózat kiépítésére vonatkozik, szintén 42 központ létrehozásával, amelyek működésének célja az egyenjogúság megvalósítása, a nőknek a döntéshozatalban, illetve vezető tisztségekben vállalt szerepük növelése.

Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy szeptember elsején, az Isztambuli Egyezményt ratifikáló 30-as törvény hatályba lépésének első napján végre olyan kezdeményezése van a Munkaügyi Minisztériumnak, amellyel pályázati lehetőséget nyújt civil szervezeteknek, kis és középvállalatoknak, valamint közigazgatási intézményeknek a felsorolt országos hálózatok kiépítésére” – fogalmazott Biró Rozália.

A mintegy három éves időszakra vonatkozó pályázati forrás tervezett összegei: 23 millió lej az első, 16,8 millió lej a második, illetve 8,4 millió lej a harmadik területre. „Nem túlzottan nagy összegek, mégis igen komoly lehetőséget jelenthetnek majd mind a pályázók tevékenységének támogatására, mind pedig a családon belüli erőszakos cselekedetek visszaszorítására, illetve a nők szerepvállalásának ösztönzésében” – tette hozzá a szenátorasszony. Mint elmondta, az államtitkárasszony figyelmét néhány olyan, a vitára bocsátott kiírásokban fellelhető korlátozásra is felhívta, amelyek akadályt jelenthetnek a pályázók számára, és arra kérte, hogy amennyiben lehet, próbálják meg azokat kiküszöbölni.

Tekintettel arra, hogy a családon belüli erőszak jelensége évről évre hangsúlyosabb, figyelembe véve azt, hogy országos szinten tíz megyében egyetlen sürgősségi ellátó központ sincs, köztük például Szatmár, Szilágy, Temes megyék is, és napközben is csupán két központ foglalkozik az erőszakos cselekedetek elkövetőinek pszichológiai gyógyításával, társadalmi integrációjával, fontos lehetőség lesz a szeptember hetedikéig közvitára bocsátott pályázati kiírás. Kérek minden érdeklődő szervezetet, tanulmányozza a kiírásokat, javasoljanak módosításokat, majd éljenek a pályázati lehetőségekkel” – zárta gondolatait a szenátorasszony.