Partnerszervezetek megállapodása az európai kisebbségi kezdeményezésről - Dániában és Németországban egyeztetett az RMDSZ

2012.11.25. | RMDSZ , Kisebbségvédelem , Külkapcsolatok , FUEN

Az RMDSZ szövetségi elnöke megbízásából Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára november 22-23 között Kopenhágában és a németországi Flensburgban találkozott a kisebbségi kezdeményezés több partnerével.

Vincze Loránt Kopenhágában a dániai németek szervezete és a német-dán határmenti együttműködéssel foglalkozó szervezet, Flensburgban a németországi dánok és az Európai Kisebbségkutató Központ (ECMI) vezetőivel találkozott. Látogatásának apropóját az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) igazgatójával, Jan Diedrichsennel soros munkamegbeszélés jelentette, amelyre a FUEN főtitkárságán, Flensburgban került sor.

Mi nem csupán hirdetjük, hanem teszünk is az európai szolidaritás érdekében, hiszen a kisebbségvédelem területén az európai polgári kezdeményezéssel minden eddiginél szélesebb támogatói kört tudunk létrehozni Dániától Erdélyig, amelybe már biztosan bevonunk támogatókat Belgiumból, Franciaországból, Dél-Tirolból, Németországból, a Felvidékről, Görögországból, Magyarországról, Sziléziából és az országok sorát még folytatni akarjuk– fogalmazott a kétoldalú megbeszéléseken az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára. Vincze Loránt hangsúlyozta: a kezdeményezők túl vannak egy hosszú, de alapos és szükséges elemzési időszakon, amelynek végén világosan látják, hogy milyen tartalmú kisebbségi polgári kezdeményezést szeretnének, felmérték a lehetőségeket és partnereiket.

Az RMDSZ képviselőjét Hans Heinrich Hansen a FUEN elnöke is fogadta, megállapítva, hogy az RMDSZ javaslatára felvetett kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés erős partnerségre épül, amelynek további tagjai a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Javasolta, hogy a három szervezet elnöke a közeljövőben levéllel és együttműködési megállapodás-javaslattal forduljon mindazokhoz a kisebbségi szervezetekhez, amelyek az elmúlt két évben támogatásukról biztosították az ötletet.

Jan Diedrichsen a FUEN igazgatója közölte, hogy a kisebbségi európai polgári kezdeményezéssel a konkrét európai kisebbségvédelmi szabályozás igénylése mellett további két fontos célkitűzést kell elérni: az egyéves aláírásgyűjtési kampányt kihasználva, fogékonnyá tenni az európai közvéleményt az őshonos kisebbségek problematikája iránt, valamint kidolgozni egy olyan kisebbségvedelmi intézkedés csomagot, amelyet a jövőben bármilyen kisebbségi kérdésben az uniós intézmények vagy a kormányok asztalára lehet tenni.

Fontosnak nevezte a többségi társadalmak megszólítását, amellyel a kisebbségi szolidaritás a többségi nemzetek kisebbségek iránti szolidaritásával bővülhet, ezért szervezete nevében teljes támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az ECMI igazgatója érdeklődéssel hallgatta a kezdemlényezéssel kapcsolatos fejleményeket és szakértői segítséget ajánlott a szakpolitikai dokumentumok elkészítéséhez. A dániai németek és németországi németek a kezdetektől fogva támogatták az elgondolást – mondta a megbeszélésen , aki fontosnak nevezte, hogy a partnerszervezek pénzügyi és egyéb erőforrásokkal járuljanak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Ezzel kapcsolatban Vincze Loránt partnereinek elmondta, jelenléte több mint udvariassági látogatás, a különböző fórumokon nagyon sok szervezet érdeklődését fejezte ki és felajánlotta támogatását, most az együttműködés konkrét módozatairól sikerült egyeztetni.

A FUEN és az RMDSZ képviselői ugyanakkor megegyeztek abban, hogy az állampolgári kezdeményezés előkészítése két szakértői találkozóval folytatódik, amelyen a kezdeményezés konkrét szövegét véglegesítik, ezt követi a kezdeményező bizottság felállítása. Az Európai Unió hét országából származó kisebbségi reprezentatív személyiségekből összeálló testület fogja a kezdeményezést bemutatni és benyújtani az Európai Bizottsághoz.