Pénteken zajlott az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének választmányi ülése és küldöttgyűlése

2013.11.30. | Udvarhelyszék

Az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének választmányi ülésén november 29-én öt tagot választottak a Hargita megyei Egyeztető Tanácsba (HET). A szintén pénteken megtartott küldöttgyűlés egyik témája az EP-választás volt: Udvarhelyszék további támogatásáról biztosította Winkler Gyulát és Sógor Csabát.

Az udvarhelyszéki RMDSZ november 29-ei választmányi ülésének napirendjén a politikai helyzet elemzése, az udvarhelyszéki HET-tagok megválasztása, és a küldöttgyűlés előkészítése szerepelt. A Hargita megyei Egyeztető Tanács a Szövetség legfelsőbb megyei testülete, mely rendszeresen ülésezve fontos stratégiai döntések meghozatalára hivatott, és melyben a három térség (Csík, Gyergyó, Udvarhely) küldöttei arányosan képviseltetve vannak.

Udvarhelyszék hat helyéből egyet hivatalból a területi elnök tölt be – aki jelenleg a HET elnökségét is ellátja – öt tagot pedig titkos szavazás eredményeképpen nevesít a szervezet.

A választmány szavazásának értelmében dr. Verestóy Attila területi elnök mellett Antal István, Birtalan József, Bunta Levente, Bokor Botond és Kovács Lehel képviseli a térség érdekeit a HET-ben.

A választmányi ülést a területi szervezet küldöttgyűlése követte. Az éves beszámoló mellett a területi és pénzügyi jelentésadás, az EP-jelöltségre pályázók támogatása, illetve a szövetségi és területi alapszabályzat összeghangolása szerepelt napirendként.

Bodor László főtitkárhelyettes köszöntette, a több mint 170 jelenlévőt. Elsőként elmondta, hogy az udvarhelyszéki szervezet szolidaritás tekintetében minta, követendő jó példa. Az eredményekben és a mindennapi életben is megmutatkozik a szervezet összehangoltsága: Udvarhelyszék mindig is jelesen bizonyított összefogásból – hangsúlyozta a főtitkárhelyettes, majd  a közelgő EP-választással kapcsolatban kifejtette: az RMDSZ eddig is olyan listát tudott állítani, amely miatt nem kellett szégyenkezni, amelyre lehetett alapozni, építeni.

Dr. Verestóy Attila politikai helyzetelemzésében elsőként a decentralizációról beszélt – az RMDSZ tette le a legtöbb módosító-javaslatot, összesen 41-et –, majd a közelgő EP-választásról, és annak fontosságáról is szólt. A széki elnök szerint a tavalyi választási eredményeket kell megismételnünk.

„Udvarhelyszék különösen jól teljesített, hiszen itt volt az RMDSZ egyik legjobb eredményt elérő szervezete a 2012-es választásokon, és a jövő évi EP-választáson is példát kell mutassunk” – mondta a szenátor, aki szerint újból veszélyként jelentkezik majd a megosztás, melyet orvosolni kell.

„Ezúttal is szükség lesz mindenkire. Megtettük már, és meg tudjuk ismételni, hisz az emberek már tudják, nem jelszavakban, hanem a kitartó munkában bízhatnak” – üzente a szenátor.

Bíró Barna Botond ügyvezető elnök az udvarhelyszéki RMDSZ 2013-as évi tevékenységét ismertette, mely egyebek mellett a szervezet összefogásáról, összekovácsolásáról, a csapatépítésről szólt. Kiderült, az élet minden területét érintő tevékenységi hálóval bír az udvarhelyszéki szervezet: gazdasági, politikai, kulturális, sport és ifjúsági pillanatokból gazdag évet zárnak. Beszédes adat, hogy az októberi aláírásgyűjtés során rekordidő, vagyis alig egy hét alatt 10 ezer aláírást sikerült összegyűjteni Udvarhelyszéken.

Antal Lóránt UIET-elnök az ifjúsági szervezet idei főbb akcióit ismertette, majd úgy összegzett: Udvarhelyszék azért vált követendő példává, mert itt a szeniorok megértették, hogy szükség van a juniorokra, a juniorok pedig megtapasztalták, hogy a szeniorok nélkül nem lehet jövőt építeni.

A két szervezet éves tevékenységi beszámolójából a jelenlévők számára az derült ki, hogy van élet Udvarhelyszéken, a két szervezet aktív tevékenységet bonyolított le, munkájukra lehet alapozni.

A küldöttgyűlés következő mozzanatként elfogadta a széki szervezet tavalyi évre vonatkozó pénzügyi jelentését, majd összehangolták a szövetségi és területi szervezet szabályzatát – A XI. Kongresszuson módosult a szövetségi szabályzat, ezért volt szükség a területi szabályzat módosítására.

Változott az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének az elnöksége is. A szabályzatmódosítás után az elnökség a következőképpen alakult: Verestóy Attila – elnök, Bíró Barna Botond –ügyvezető elnök, Antal István, Birtalan József, Bunta Levente, Rafai Emil, Bokor Botond, Antal Lóránt, Pécsi Kolumbán Imola, György Sándor, Pálffy Domokos, Sófalvi László, Asztalos Ferenc, Bálint Elemér, és Katona Mihály alelnökök. A küldöttgyűlés megerősítette az új tizenöt tagú grémiumot.

A küldöttgyűlés utolsó napirendi pontját az EP-választások témaköre képezte. Winkler Gyula és Sógor Csaba, jelenlegi EP-képviselők kéréssel fordultak a széki szervezethez, támogatást kérve újabb jelöltségükhöz. A küldöttgyűlés egyhangú véleményt nyilvánított arról, hogy elégedett az RMDSZ-es képviselők brüsszeli munkájával, és továbbra is támogatja a két képviselő jelöltségét.