Péter Ferenc: a Maros megyei szórványban élő magyarok számára is rendkívül fontos, hogy a megyei önkormányzatot az RMDSZ vezesse

2016.05.10. | Maros , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Péter Ferenc: a Maros megyei szórványban élő magyarok számára is rendkívül fontos, hogy a megyei önkormányzatot az RMDSZ vezesse

Csupán maroknyian vagyunk magyarok, ezért össze kell fognunk – fogalmazódott meg az RMDSZ Maros megyei tanácsosjelöltjeinek kampánykaravánján, május 9-én. Brassai Zsombor, a Szövetség Maros Megyei Szervezetének elnöke, Péter Ferenc a megyei tanácsosi lista vezetője és Csép Andrea megyei tanácsosjelölt nyolc szórványközséget keresett fel Marosludas környékén, ahol a helyi közösséggel, egyházi és politikai vezetőkkel találkozott.

Bár természetesnek tűnik 2016-ban, hogy a szórványban élő magyar közösség számára az anyanyelv biztosított, a kis lélekszámú magyar településeken infrastruktúrát fejlesztenek, egy erős érdekvédelmi háttér nélkül mostoha sorsra kerülne a szórványban élő magyarság” – hangsúlyozta Brassai Zsombor. Méltányolta a magyarózdi, magyarbükkösi, istvánházi, csekelaki, marosludasi, hadrévi és gerendkeresztúri magyar közösségek és közösségi vezetők – lelkészek, pedagógusok és a Szövetség helyi elnökeinek – érdekvédelmi munkáját.

A megyében mindenhol, a szórványtól a tömbben élő közösségekig össze kell fognunk, június 5-én fel kell mutatnunk, hogy erős, összetartó és okos közösség vagyunk!” – emelte ki az elnök, rámutatva, hogy Maros megyében minden egyes szavazat egyformán értékes, akkor is, ha a történelmi Marosszék valamelyik településen adják le azt, és akkor is, ha a Malozsa-völgyi szórványvidéken.

A Szövetség célja a megyei tanácselnöki tisztség visszaszerzése. Kettős kihívást jelent a szórványban élő fiatalok elvándorlása, külföldi munkavállalása, hiszen így a helyi közösségek ereje is csökken. A kampányban nekik is üzenni kíván az RMDSZ megyei szervezete.

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei tanácsosi listájának vezetője tizenhat éves önkormányzati munkásságának tapasztalatával szólt hozzá a felmerülő gondokhoz, arra bíztatva a Szövetség önkormányzati tisztségviselőit, hogy merjenek fejlesztési eszközöket használni – fejlesztési programokat írni, pályázni, innovatív technológiákat használni, hiszen a jólét biztosítása, új munkahelyek teremtése szavatolja csak igazán a fiatalok helyben maradását, visszatérését. „A szórványmagyarság sajátos kérdéseire is fontos megoldása az életszínvonal emelése, hiszen ha adottak az egyéni boldoguláshoz szükséges feltételek, akkor a magyar fiatalok nem költöznek el, nem asszimilálódnak, nem adják fel a nemes harcot” – fogalmazott Péter Ferenc. A szórványban élő magyarok számára is rendkívül fontos, hogy a megyei önkormányzatot az RMDSZ vezesse, lévén, hogy a szórványközösségek gondjára hatványozottan oda kell figyelni. „Ma már tudjuk, hogy a többségi nemzet képviselőitől nem várható, hogy felvállalják sajátos problémáinkat, különösen a szórványban élő magyarokét – rajtunk kívül aligha tartaná más fontosnak azt, ha összevont osztályokban is, de működjön az anyanyelvi oktatás, legyen anyagi fedezet kultúránk, örökségünk ápolására” – érvelt Péter Ferenc. Arra biztatta a szórványban élő magyarokat, hogy szavazataik révén erősítsék a magyar érdek érvényesítését Maros megyében.

Csép Andrea megyei tanácsosjelölt úgy véli, a puszta tény, hogy akár két-három képviselővel jelen van a magyar közösség a döntéshozó testületekben, biztonságot jelent a magyar ügy számára. „Be kell látnunk, hogy helyettünk senki nem fogja érdekeinket érvényesíteni, jogainkat képviselni” – mondta Csép Andrea.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.