Péter Ferenc: korszerű kerékpárútra van szükség a Marosvásárhely és Szováta közötti töltésen

2016.06.01. | Maros , Önkormányzati választások

A profi és amatőr bringázok köreiben már rég megfogalmazódott egy korszerű, a megye települései közötti kerékpárút szükségessége. Ezt kis befektetésből és egy jól kidolgozott terv alapján lehet kivitelezni. Ez idáig a Maros megyei bringázók például Marosvásárhely, Sóvárad, Nyárádszereda közötti utakon tekertek, azonban amióta felújították az utat, azóta a kerékpárosok, közúti biztonsága veszélyben van. Ezt orvosolni tudjuk azáltal, hogy Szováta és Marosvásárhely között levő vasútnyomvonalon, a töltésen végig egy korszerű kerékpárutat építünk” – fogalmazott ma délelőtt Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei tanácselnök jelöltje, Nyárádszeredában, ahol a helyi és Maros megyei profi és amatőr kerékpárosokkal találkozott.

A megyei tanácselnök jelölt kifejtette: egy olyan kerékpárút kivitelezését tervezi, amely mind a profi mind pedig az amatőr bringások számára lehetőséget biztosít edzésekre, valamint minőségi sportolásra. A tervek szerint a leaszfaltozott bicikli útvonal mellett kavicsos- és földúton is tekerhetnek majd a bringások.

Péter Ferenc szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a kerékpárbarát körülmények megteremtésére, hiszen a bringázás, amellett, hogy egészséges, környezetbarát közlekedési forma is. Az RMDSZ Maros megyei tanácselnökelnök-jelöltje elmondta, világszerte számos olyan város van, ahol az utazások 20%-a kerékpáron zajlik. Példaként említette Hollandiát, Dániát, és Németországot, hangsúlyozva, hogy Romániának is erre kellene törekednie.

A biciklivel történő közlekedés költséghatékony is, hiszen kiválóan helyettesíti a személygépkocsit és a különböző tömegközlekedési eszközöket, mindemellett nagy mobilitást is biztosít, de számos egyéb, gazdaságilag értékelhető haszna lehet Maros megyének, főleg turizmus szempontjából” – fogalmazott Péter Ferenc, aki rámutatott arra is, hogy kerékpározás a környezetszennyezés elleni küzdelem egyik legolcsóbb megoldását jelenti.

„Egy ilyen kerékpárút amellett, hogy bekapcsolná Nyárádszeredát a megye turisztikai körforgásába, gazdasági hasznot is hozhatna a városnak, hiszen megannyi bicikliversenyt és szabadidős tevékenységet lehetne szervezni. Fontos, hogy egy olyan tanácselnöke legyen Maros megyének, aki mindezt felismeri, és aki nem hanyagolja el a magyarlakta településeket, akkor, amikor fejlesztésről, építkezésről, haladásról van szó. Meggyőződésem, hogy Péter Ferenc kiváló partner lenne a megye turisztikai és gazdasági fellendítésében” – mondta Tóth Sándor, az RMDSZ nyárádszeredai polgármesterjelöltje.

Az eseményen több mint ötven bringázó vett részt, akik támogatásukról biztosították a jelölteket a tervek kivitelezésében.