Péter Ferenc: kötelességünk biztosítani az utánpótlást

2016.08.20. |

Péter Ferenc: kötelességünk biztosítani az utánpótlást

A Kolozsvári Magyar Napokon különkiadással jelentkezett a Köz/Élet/Tér beszélgetéssorozat. A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum augusztus 19-i eseményének meghívottja Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke és Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke volt.

A beszélgetés felvezetőjeként a megyevezetők röviden ismertették a választásokat követő tárgyalások menetét és azok eredményeit. Bihar megyében a komoly szervezést, a precizitást emelte ki Pásztor Sándor, elmondása szerint folyamatos figyelemre és fegyelemre volt szükség. Péter Ferenc arról beszélt, hogy a sikeres mozgósítás eredményeképpen viszonylag jó tárgyalási pozícióba került az RMDSZ, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a kezdeti együttműködést még négy éven át életben kell tartani. Vákár István szerint sikerült teljességgel kihasználni a körülményeket, ugyanis több településen is magyar alpolgármestert állítottak úgy, hogy közben Kolozsvár és Kolozs megye második emberét is szintén a Szövetség delegálhatta.

Enyedi Tamás Kolozs megyei fiatal tanácsos moderátori kérdésére, miszerint milyen emlékezetes momentumai voltak a tárgyalásoknak, több érdekes válasz is érkezett. Pásztor Sándor rámutatott, hogy a hosszú-hosszú tárgyalások során találkozott olyan helyzettel is, amikor egy tanácsos az urnát megával vitte csak azért, hogy megakadályozza a szavazás lebonyolítását. Vákár István megemlítette, hogy a liberálisok már az első napokban megszegték a koalíciós megállapodást Kolozs megyében, Péter Ferenc mindennek kapcsán kiemelte: „nem könnyű megtalálni a középutat, de azért vagyunk politikusok, hogy megtaláljuk azt. Ha van bizalom, akkor megy a munka.”

A közelgő parlamenti választások kapcsán a fiatalok szerepvállalását illetően mindhárom politikus egyetértett abban, hogy fiatal generációnak helye van a közéletben. Péter Ferenc hangsúlyozta annak a fontosságát is, hogy a fiataloknak a döntéshozás minden szintjén jelen kell lenniük, képviselve kell legyenek. „Nagyon fontos, hogy a MIÉRT szervezett formában megjelenik az RMDSZ mellett és nemcsak a választásokon, hanem azt követően, a munkával járó felelősségvállalásban is részt vesz” – fejtette ki a Maros megyei elöljáró.

Vákár István elmondása szerint nagyon büszke volt akkor, amikor a megyei tanács alakulóülésén a két legfiatalabb tanácsos RMDSZ-es volt.