Petőfi-megemlékezés Fehéregyházán

2014.07.27. | Maros , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Petőfi-megemlékezés Fehéregyházán

„Petőfi Sándor vátesz költő volt, aki nemcsak a saját sorsát, nemcsak a saját halálát, hanem a nemzet jövőjét, magyar és a világszabadság győzelmét is megjósolta. Akkor rójuk le Petőfi Sándor előtt az adósságunkat, ha jól értjük az ő jóslatát: azt, hogy előbb-utóbb ki kell vívni a diadalt, a szabadságálom diadalát, a magyar nemzet szabadságának és a világszabadság diadalát mindenütt ezen a földön” – hangsúlyozta Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke vasárnap, Fehéregyházán.  

A hagyományhoz híven, az idén is egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Fehéregyházán a nemzet költőjéről: reggel az ünnepség az ispánkúti Petőfi-emlékműnél kezdődött, majd a református templomban tartott ünnepi istentiszteletet követően a résztvevők a Múzeumkertben rótták le kegyeletüket a költő emléke előtt. A megemlékezésnek külön jelentőséget adott, hogy nemrég fejezték be az ispánkúti emlékmű felújítását. Az emlékhelyet 2013 júliusában rongálták meg, az RMDSZ kezdeményezésére a napokban megjavították a talapzatot, és visszahelyezték a hiányzó bronzplaketteket. A rendezvényen a szervezők köszönetet mondtak Szepessy Lászlónak és Markó Bélának az ispánkúti emlékmű felújíttatásáért.

 

Az eseményen az RMDSZ képviselői mellett jelen volt Szarka Gábor, Magyarország csíkszeredai konzulja, valamint Kiskunfélegyháza, Sárospatak és Kiskőrös települések küldöttsége is.

 

Beszédében az RMDSZ volt elnöke úgy fogalmazott, múlasztottuk, múlasztottak elődeink azáltal, hogy hagyták beteljesülni Petőfi jóslatát, hagyták ezt a törékeny költőt elpusztulni a fehéregyházi csatamezőn. „De más adósságunk is van Petőfivel szemben: a költő ugyanis utolsó verseiben nemcsak a saját halálát, hanem a magyar és a világszabadság győzelmét is megjósolta. Csakhogy beteljesedett-e a jóslat igazán? Kivívta-e a diadalt ez a nemzet? Mi csak akkor mondhatjuk, hogy Petőfi Sándor jóslata beteljesült, és hogy a kivívott diadalra száguldanak a paripák, amikor valóban valóra vált az ő álma, a nemzetek szabadsága. Fontos, hogy jól értsük Petőfi Sándor álmát: azt, hogy számára elválaszthatatlan volt a magyar nemzet szabadsága a más népek, nemzetek szabadságától, a világszabadságtól. Petőfi valóban jóstehetségű költő volt, és a kortársainál élesebben, világosabban látta azt, hogy Európának ebben részében nem lehet egy nemzet úgy szabad, hogy a másik nemzet rabságban marad – szögezte le Markó Béla, aki szerint ez az üzenet nemcsak akkor, de az azóta eltelt másfél évszázadban is rendkívül fontos volt. „Mennyire fontos ez ma is, hiszen látjuk mi történik ma Ukrajnában, és hogyan ismétlődik meg újból és újból a történelem (...), de hogyan ismétlődödött meg az első és a második világjáborúval a meg nem értés, a gyűlölet: akkor sem érették meg a népek, a nemzetek, hogy nem egymás ellen kell kivivíniuk egymás szabadságát, mert ez lehetetlen” – mutattott rá a költő-politikus, aki szerint: „akkor rójuk le Petőfi Sándor előtt az adósságunkat, ha jól, a maga teljes mélységében értjük az ő jóslatát: azt, hogy előbb utóbb ki kell vívni a diadalt, a szabadságálom diadalát, a magyar nemzet szabadságának diadalát és a világszabadság diadalát mindenütt ezen a földön” – mondta Markó Béla.  

 

Petőfi Sándor a ma emberéé: „nem az a fontos, hogy honnan jött és hol távozott el, hanem az, hogy százhatvanöt éve is ott él minden magyar ember szívében” – jelentette ki Szarka Gábor. Magyarország csíkszeredai konzulja úgy vélte, Petőfi Sándor hatalmas szellemi hagyatéka hosszú évszázadokra meghatározza a világban bárhol élő magyarok gondolkodását, a hazaszeretethez való viszonyát. A konzul bejelentette, a fehéregyházi múzeumkert egy nemzeti emlékhely, ezért a magyar kormány a következő időszakban anyagilag is hozzájárul ennek felújításához.

 

Az esemény ünnepi műsorral és koszorúzással zárult.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.