Pozitívan véleményezték az új Cioloş-kormány külügyminiszterét és a diaszpóráért felelős szaktárca vezetőjét

2015.11.16. | Aktuálpolitika , Kormány

A képviselőház és a szenátus külügyi, illetve a külhoni románokért felelős bizottságai november 16-án, hétfőn pozitívan véleményezték az új Cioloş-kormány külügyminiszterét, Lazăr Comănescut és a diaszpóráért felelős szaktárca frissen kinevezett vezetőjét, Dan Stoenescut.

A tárcavezetők meghallgatása során Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta: Románia külpolitikáját illetően az ország egyik gyenge pontját az ENSZ-hez való viszonyulása jelenti. „A jövő évben az ENSZ új főtitkárt fog kinevezni, Romániának pedig már rég jelölnie kellett volna valakit” – hangsúlyozta Borbély László, aki szerint fontos, hogy Románia a következő időszakban aktívabb szerepet vállaljon a Szervezet munkájában.

Borbély László elmondta: a diaszpóráért felelős szaktárca jövő évi költségvetését úgy kell kidolgozni, hogy az lehetőséget nyújtson egy olyan világos és átlátható rendszer létrehozására, amely a parlamentet folyamatosan tájékoztatja a külhoni románok igényeiről, jogainak érvényesítéséről, illetve az esetleges jogsértésekről. „Kisebbségiként tudom, mennyire fontos, hogy egy idegen országban a kisebbségi csoportok érezzék az anyaországok támogatását. Emellett az is fontos, hogy a szaktárca disztingváljon a különböző külhoni csoportok között, hiszen más igényei vannak az őshonos nemzeti közösségeknek, mint a pár éve külföldön élő, dolgozó román állampolgároknak” – fogalmazott Borbély László.