Rangsorolta jelöltjeit az RMDSZ Maros Megyei Szervezete

2016.09.20. | Maros , RMDSZ , Parlamenti választások

Rangsorolta jelöltjeit az RMDSZ Maros Megyei Szervezete

Szeptember 19-én, hétfőn tartotta képviselő- és szenátorjelöltjeit rangsoroló gyűlését az RMDSZ Maros Megyei Szervezete. A 169 szavazati joggal rendelkező küldött döntése alapján biztos befutónak számít Vass Levente, Csép Éva Andrea, Császár Károly képviselőjelölt, valamint Novák Csaba-Zoltán szenátorjelölt, de megfelelő mozgósítás és szavazáskor jó részvételi arány elérése esetében a második helyezett, Jakab István is szenátori mandátumhoz juthat.

A Kultúrpalota kistermében zajló eseményt Péter Ferenc megyei tanácselnök, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének politikai alelnöke nyitotta meg köszöntőbeszédével. Történelmi jelentőségűnek nevezte a gyűlést, hiszen Maros megye képviselői és szenátorai úgy döntöttek, hogy nem vállalnak több mandátumot, átadják helyüket az új generációnak.„Remélem, hogy a jövőben is számíthatunk a visszavonuló politikusok segítségére, tapasztalatára, hiszen komoly súlyuk volt az RMDSZ-es és az országos döntéshozatalban egyaránt. Sok sikert kívánok a bejutó helyekre kerülő kollégáknak, és remélem, hogy olyan csapattal indulunk a választásokon, akik méltóak a megye képviseletére” – jelentette ki a tanácselnök.

Markó Béla szenátor, volt szövetségi elnök, az RMDSZ alapító tagja kifejtette: úgy alakult, hogy a Maros megyei erős parlamenti képviselet egyszerre adja át a helyét a fiatal generációnak, majd feltette a kérdést, hogy mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a parlamenti munkájuk végén járó politikusokat pótolni lehessen. „Azt gondolom, hogy az a tét, az a nagy kérdés, hogy amit az RMDSZ az elmúlt 26 évben tett, az folytatható-e. Valamiképpen ezt kell tenniük azoknak, akik Bukarestbe elmennek. Nem jutalom elmenni Bukarestbe. Ez feladat. Ez nem hetente egy-két nap munka. Az elmúlt 25 év nem abból állt számunkra, hogy egy-két napig dolgoztunk Bukarestben, abból állt, hogy éjjel-nappal készenlétbe kell lenni. Állandó próbálkozás számunkra, hogy az a 6-7 százalék, ahányan vagyunk a parlamentben, legyőzze a másik 93-94-et. Ez iszonyúan nagy felelősség. Aki nem úgy gondolja, hogy az életét fogja rátenni a következő négy-nyolc esztendőre, most lépjen vissza, mert csak így van értelme az általunk vállalt politikai munkának!”

Borbély László képviselő biztosította a jelölteket, hogy visszavonulása ellenére számíthatnak támogatására, tanácsadására, és egymás iránti bizalomra intette őket. „Az egész csapat visszalép, de nem állunk félre, mert nem olyanok vagyunk. Itt leszünk ezután is, ebben a csapatban, amely az RMSZ csapata” – hangsúlyozta a képviselő.

Kelemen Atilla képviselő húsz éve tevékenykedik a Parlamentben, ez idő alatt pedig 196 törvénytervezetet nyújtott be, amelynek szerzője vagy társszerzője volt. „Ezt a folyamatot az új jelölteknek is meg kell tapasztalniuk, hiszen csak akkor tanulják meg a dolgok valódi menetét” – tette hozzá a képviselő.

Novák Csaba-Zoltán szenátorjelölt bemutatkozó beszédében elmondta: a kultúra és oktatás területén szeretne tevékenykedni. „Úgy gondolom, egyetemi oktatói, akadémiai végzettségem erre vértez föl. Olyan szervezetben szeretnék dolgozni, amely átlátható, átjárható, de szakmailag felkészült vezetőket választ magának” – szögezte le a szenátorjelölt.

Jakab István arra kérte a jelenlevőket, hogy ne szavazzanak, hanem válasszanak. Hozzátette: „Fontos az, hogy a szakmaiságot és a tapasztalatot előtérbe helyezve válasszanak a jelöltek közül, erős parlamenti csoportra gondolva.”

Kozma Mónika bemutatkozó beszédében kitért arra, hogy érzi és megértette a szenátori jelöltséggel járó felelősség súlyát. „Arra a konszenzusra törekszem, amely fontos és szükséges egy hatékonyan működő szervezetben. Hiszem azt, hogy ha megfelelően kommunikálunk, jól szervezzük a munkát, a sok probléma áthidalható. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne felelősséggel politizáljunk” – jelentette ki a szenátorjelölt.

Vass Levente képviselőjelölt elmondta: orvosként az egészségügyi szakbizottságba szeretne bekerülni, emellett pedig a szervezetet, az összetartást nevezte a legfontosabbnak. „Minden cselekedetünkkel a parlamentben, az önkormányzatokban, választmányokban arra kell törekednünk, hogy a szervezetet építsük” – fejtette ki a jelölt, majd hozzáfűzte: „az egészségpolitikában négy fontos kérdéssel kell számolnunk: fenntarthatóság, hatásosság, hatékonyság és igazságosság, amely a betegek hozzáférhetőségével egészül ki.”

Csép Éva Andrea komoly, egyértelmű célokkal készül a szociális kérdések megoldására „egy olyan világban, ahol az elmúlt időszakban a szegénység egyre nagyobb méreteket ölt, és amelyben teljesen elfelejtődik a hátrányos helyzetűek segítésének megoldása.” Örökmozgó, aktív személyiségét megfelelőnek tartja a parlamenti munka elvégzésére, a kitűzött célokért folytatott kitartó harcra.

Császár Károly Zsolt elmondta, 15 éves jegyzői tapasztalattal ismeri az önkormányzatokban felmerülő problémákat, hiányosságokat, és rálátása van arra, hogy a törvényhozásban hogyan lehetne ezekre megoldást találni. A képviselőjelölt megjegyezte: „a helyi közösségek érdekében javasolom egy olyan megyei adatbázis elkészítését, amelyben összesítjük a települések fejlődését akadályozó legfontosabb és legégetőbb problémákat. Közös érdekünk és célunk az, hogy az egységes Maros megyét és az itt élő magyar embereket képviseljük és erősítsük.”

A szavazatok a következő arányban oszlottak el:

Képviselőjelöltek: Vass Levente (117 szavazat), Csép Éva Andrea (116 szavazat), Császár Károly (88 szavazat), Soós Zoltán (71 szavazat), Tubák Nimród (korábbam már az ötödik helyre rangsorolták), Fodor Sándor József (51 szavazat), Balogh József (38 szavazat) és Hamar Alpár-Benjámin (2o szavazat).

Szenátorjelöltek: Novák Csaba-Zoltán (89 szavazat), Jakab István (84 szavazat), Kozma Mónika (83 szavazat), valamint Brassai Zsombor (78 szavazat).