Régiók harca a 9. EU Táborban - Csíkszeredában ismertették a marosfői tábor részleteit

2012.06.18. | Ifjúság , MIÉRT , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Régiók harca a 9. EU Táborban - Csíkszeredában ismertették a marosfői tábor részleteit

Régiók harca tematikával szervezi meg idén a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) az RMDSZ Főtitkárságával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve az EU Tábort július 3–8. között Marosfőn. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítványon keresztül támogatja a 17 és 35 év közötti fiatalok számára megszervezett tábort – a megyei tanács támogatóként, az ifjúsági alapítvány társszervezőként vesz részt a tábor lebonyolításában.

A tábor fő programpontjait és a jelentkezéshez szükséges információkat a MIÉRT részéről Jakab Adorján szervező sajtótájékoztatón ismertette a csíkszeredai megyeházán június 18-án. Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba tanácselnök, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány részéről Krézsek Vilmos elnök, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről pedig Kozma István elnök vett részt a sajtótájékoztatón.

Jakab Adorján szerint az idei EU Táborban az erdélyi és európai régiók több szempontú megvizsgálására, az európai és erdélyi értékek, az archaikus és urbánus közösségek közötti különbségek és hasonlóságok elemzésére fektetnek nagyobb hangsúlyt, ugyanakkor kiértékelik a választások, valamint a népszámlálás eredményeit, és a fiatal önkormányzatisok is megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Minden napnak külön tematikája van, így első nap Kint a bárány, bent a farkas címmel a fiatalok régiók közötti migrációját elemzik, különböző részképzéseken való részvételi lehetőségekről tájékoztatják a fiatalokat. A második napon az uniós politikáé a főszerep, harmadik nap a Régiók harca az önkormányzati választásokon és a virtuális térben címmel szerveznek programokat. A negyedik nap a helyhatósági választások elemzésének a jegyében telik Nem elég a népviselet, kell az erős képviselet! jelmondattal és a választásokon sikeresen szereplő fiatal MIÉRT-es önkormányzati tisztségviselők meghívásával.

Jakab Adorján a már hagyományossá vált csapatvetélkedőkre hívta fel a figyelmet, amelyen erdélyt, felvidéket, vajdaságot és kárpátalját, valamint skóciát, brabantot, tirolt és katalónia régiókat képviselhetik a versenyzők. A résztvevők szórakoztatásáról a Médiabefutó résztvevői, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Zsók Levente és a Humorfesztivál felfedezettjei gondoskodnak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, egykori MIÉRT elnök és EU Tábor szervező szerint fontos az olyan jellegű rendezvények szervezése, ahol a fiatalok az oktatási rendszerben nem elsajátítható ismereteket, kapcsolatrendszereket, gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek segítik a későbbi sikeres boldogulásukat az életben.

– Nem mindegy, hogy milyen felkészültségű fiatalok váltanak minket a különböző tisztségekben. Bízom benne, hogy az én helyemet is egy olyan fiatal veszi majd át, aki megkapja a kellő felkészítést, amelyre egy jó lehetőség az EU Táborban való részvétel – hangsúlyozta a tanácselnök.

Krézsek Vilmos elnök szerint a tábor kiemelkedő fontossággal bír, ahol az elméleti tudást gyakorlati tapasztalatokkal egészíthetik ki a programokba bekapcsolódó fiatalok.

Kozma István a sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak tartja, hogy a csíki fiatalok betekintést nyerhetnek a külföldi régiók életébe, és az ottani tapasztalatokat a saját mindennapjaikban kamatoztathatják.

A szervezők június 14–29. között a www.eutabor.miert.ro honlapon várják az érdeklődő fiatalok jelentkezését három kategóriában.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.