Rendhagyó ökumenikus istentisztelet Temesváron a Nemzeti Összetartozás Napján

2012.06.04. | Önkormányzati választások , Temes

Ökumenikus istentisztelet keretében emlékeztek Temesváron a Trianoni Békeszerződésre június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. A történelmi egyházak szervezésében sorra kerülő megemlékezésnek a temesvári Millenniumi templom adott otthont. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke és Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke. A rendszerváltás óta Temesváron ez az első trianoni megemlékezés ökumenikus formában.

Az istentiszteleten liturgiai szolgálatot végzett Ft. Kapor János gyárvárosi római katolikus plébános, Nt. Jakab István evangélikus - lutheránus lelkipásztor és Nt. Fazakas Csaba református esperes. Fazakas Csaba református esperes beszédében a Trianonnal kapcsolatos szemléletváltásra hívta fel a figyelmet, ugyanis a Nemzeti Összetartozás Napja által a negatív töltet pozitív üzenetté változott. Az esperes a szórványmagyarság helyzetére is kitért. „A szórvány olyan, mint a csipkeszegély. Ha eltűnik, bomlásnak indul az egész terítő” – mondta Fazakas, aki Jónás prófétát idézve arra szólította fel a Temes megyei magyarokat, hogy dolgozzanak városuk és országuk jólétéért, mert akkor saját jólétükért dolgoznak. Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében az összetartozás és összefogás fontosságát emelte ki.

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke a Trianoni Békeszerződés következményeiről számolt be és emlékeztetett: Antall József történelmi kijelentésére, mely szerint 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni, valamint a státustörvény és a könnyített honosítási eljárás bevezetésére, melyek által Magyarország három olyan gesztust tett, amelyekkel bizonyította, hogy magáénak tekinti a határon túli magyarságot. „A szimbolikus gesztusokon túl mi azonban saját magunkra vagyunk utalva és csak tőlünk függ, hogy milyen körülmények között élünk településeinken. A romániai magyarság rendszerváltás után a békés jogszerzés, a törvény, a közélet és a parlamenti jelenlét útját választotta. Ennek legjobb példája az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, melynek az RMDSZ 22 éven keresztül volt téríthetetlen szorgalmazója” – mondta Halász a megemlékezésen, majd kitért a helyi képviselet fontosságára, mely véleménye szerint a szórványközösségek esetében a magyar intézmények, óvodák és iskolák túlélésének garanciája. „Ahhoz, hogy a Bánságban megmaradjuk és gyerekeinknek magyar jövőt tudjunk biztosítani, június 10-én mindannyiunknak el kell menni szavazni, mert csak így tudjuk biztosítani továbbra is a helyi képviseletet” – zárta  felszólalását Halász.