RMDSZ: a gazdák biztonságot akarnak, nem szenzációt

2016.03.23. | Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: a gazdák biztonságot akarnak, nem szenzációt

Sztrájkkal, tüntetéssel fenyegetnek a gazdák, mivel hónapok óta várják a 2015 őszére ígért támogatásokat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA). „Érthető és jogos a gazdatársadalom felháborodása, hiszen évek óta nem teljesített ilyen gyengén az APIA, évek óta nem késtek ennyit a területalapú támogatások, az állattámogatások. Valószínű, hogy több ezer gazda fog az utcára vonulni”– jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

„A minisztériumnak tudomásul kell vennie, hogy akkor, amikor egy intézmény a feladatát nem végzi el, ilyen megmozdulásokra, sztrájkokra, tüntetésekre számíthat. Bízom abban, hogy ez a nyomás arra készteti majd a minisztérium vezetőit, hogy napokon belül elkezdjék a területalapú támogatások kifizetését. Májusig halogatni ezt elfogadhatatlan és megengedhetetlen” – taglalta a szenátor.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn jelentette be Dacian Cioloş miniszterelnök jelenlétében azt a gazdatársadalmat támogató programot, amellyel a középréteget, a közepes családi gazdaságokat támogatnák. Tánczos Barna az üggyel kapcsolatban elmondta: „nem várok csodára, hiszen vidékfejlesztés terén többé-kevésbé adottak azok a lehetőségek, amellyel egy EU-tagállam kormánya élni tud. Nem az új, szenzációt keltő programokra lenne szükség, hanem inkább arra, hogy a már beindított fiatal gazdákat támogató vagy a farmfejlesztésre vonatkozó intézkedések kevesebb bürokráciával, egyszerűbben működjenek.” A szenátor szerint néhány szakképzésre vonatkozó, kiegészítő intézkedés láthat napvilágot az elkövetkező időben, vagy olyan apróságok, amelyek nehezen tudnak komoly értéket teremteni ebben a formában. Kifejtette, hogy a legnagyobb szükség a vidékfejlesztési program 2016-os intézkedéseinek mihamarabbi elindítására volna, valamint az idei intézkedések bürokratikusságának csökkentésére, és arra, hogy a támogatási folyamatból senkit sem zárjanak ki. „Várom a tegnap bejelentett intézkedés-csomagoknak a kidolgozott formáját. Ha beszélhetünk valós támogatásokról, beszélhetünk valós vidékfejlesztésről” – mutatott rá a frakcióvezető.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.