RMDSZ: a kormány a közalkalmazottak számára teremtse meg egy biztonságos életpálya alapjait (AUDIÓ)

2016.04.11. | RMDSZ , Aktuálpolitika

„Súlyos aránytalanságokat küszöbölne ki az egységes közalkalmazotti bértábla bevezetése, ezért aggódva és értetlenül figyeljük, hogy a kormány halasztással manőverezik, és egyre csak távolabb kerülünk a törvénytervezet közvitára bocsátásától. Legyen vége a kiszivárogtatásoknak, a kormány álljon elé egy konkrét, megvalósítható tervvel” – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke annak kapcsán, hogy a kormány hétről hétre késlelteti az erre vonatkozó döntés meghozatalát.

Az ügyvezető elnök szerint egy kiszámítható és igazságos bérezési rendszerre van szükség, amely a biztonságot anyagi szempontból is megalapozza. „Azt kell érezniük fiataljainknak, hogy az orvosi, pedagógusi, vagy közigazgatási pályán való elhelyezkedésnek Romániában is van értelme. Olyan versenyképes fizetések megteremtését kell szorgalmazni, amely az új generáció körében a jobb megélhetésért vállalt kivándorlást az itthon maradásra, az itt boldogulásra cseréli. Ennek egyik nagy mérföldköve az egységes bértábla bevezetése, amely az eddig megmagyarázhatatlan különbségeket javítaná ki olyanképpen, hogy a különböző területeken dolgozó, de azonos beosztású és ugyanolyan régiséggel rendelkező alkalmazottak ugyanakkora fizetést vinnének haza” – fogalmazott Kovács Péter, majd hozzátette: a kormánynak határozottan ki kell állnia, és az előzően ígértekhez képest mielőbb döntést kell hoznia az ügyben.

„Nem csoda, hogy az önkormányzatokban a választott tisztségviselőknek nincs megfelelő szakértői csapata, hiszen egy kezdő jogásznak, vagy más felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozónak 1000 lej alatti fizetést tudnak adni. Az egészségügyben és az oktatásban is azt tapasztaljuk, hogy sok év egyetemi tanulmány elvégzése után megalázóan alacsony fizetéssel indulnak fiataljaink, ugyanakkor a fejlődési perspektíva sem biztosított” – mondta az ügyvezető elnök, majd leszögezte: követelik, hogy a kormány teremtse meg egy kiszámítható, biztonságos életpálya alapjait.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata