RMDSZ: a Román Fejlesztési Bankba letett Dacia betéteket is kárpótolni fogják

2014.02.04. |

RMDSZ: a Román Fejlesztési Bankba letett Dacia betéteket is kárpótolni fogják

Megszavazta a Parlament Képviselőháza azt a törvénytervezetet, amely a Dacia személygépkocsira előfizetők kárpótlására vonatkozik.

Mint az ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvényhozói módosító javaslatban kérték, hogy a 2008-ban elfogadott törvény értelmében azok a személyek is jogosuljanak kárpótlásra, akik a Országos Takarékpénztárból (C.E.C.) áthelyezték a pénzüket a  Román Fejlesztési Bankba (BRD), ugyanúgy mint azok, akik 1990. november 1. előtt előleget helyeztek el az Országos Takarékpénztárnál Dacia személygépkocsi megvásárlásának céljából.

A törvénymódosító javaslatot Erdei-Dólocki István és Fejér László Ödön parlamenti képviselők kezdeményezték. ,,Meg kell oldani a felmerülő egyenlőtlenséget, ez a mulasztás, miszerint nem ugyanazzal a mércével mérték a Román Fejlesztési Bankban elhelyezett betéteket, a CEC-ben elhelyezett betétetekkel szemben, diszkriminációhoz vezetett, nem beszélve arról, hogy minél tovább húzódott ezen pénzek átutalása, annál nagyobb volt a veszteség. A mai nap elfogadott törvény megoldja a felmerülő problémákat” – mutatott rá Fejér László Ödön, a Szövetség Kovászna megyei parlamenti képviselője, aki a szavazás előtti vitán a plénumban is fenntartotta az RMDSZ álláspontját ezzel kapcsolatosan.

Fejér László Ödön elmondta, hogy tavaly áprilisban interpelláció formájában érdeklődött Románia pénzügyminiszterétől, annak érdekében, hogy a felmerülő diszkriminációt megszüntesse.