RMDSZ: a Szövetség a közúti közlekedésre vonatkozó törvénymódosító javaslat véleményezésekor is a mérleg nyelve volt

2014.02.12. | Szenátus

A Szenátus közigazgatási, jogi és a honvédelmi bizottságai ezen a héten tárgyalták a Kormány által előterjesztett közúti közlekedésre vonatkozó törvénymódosító javaslatot.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátorai több kérdésben aggályaikat fejezték ki a Kormány javaslatával kapcsolatban, ezért a szakbizottsági viták következtében a javaslat negatív véleményezéssel kerül a Szenátus plénuma elé. A Szövetség honatyái elfogadhatatlannak tartják a közlekedési kihágások esetében előirányzott hatalmas büntetéseket, hiszen azok kifizethetetlenek és behajthatatlanok.

Klárik László, a Közigazgatási, területfejlesztési és környezetvédelmi bizottság tagja így fogalmazott a jogszabály-módosításról: „Számos aspektussal nem értünk egyet, amelyekhez a kormányzó pártok képviselői ragaszkodtak. Elfogadhatatlan, hogy a közlekedési rendszabályok megsértéséért aránytalanul nagy összegeket fizessenek a vétkesek, hiszen akár 100 millió régi lej értékben szabhatóak ki büntetések”.

Pataki Csaba, a Szenátus Jogi, fegyelmi és mentelmi jogi bizottság tagja ezt követően ismertette a jogszabály-módosításról szóló szakbizottsági vita kimenetelét: „mint az már nem első alkalommal történik, a Szövetség ezúttal is a mérleg nyelve volt. Egy szavazaton múlott, hogy a többség akaratát pozitívan véleményezzék”.