RMDSZ: a Tanügyminisztérium minden történelmi egyházzal aláírta a vallásórákra vonatkozó egyezményt

2015.06.03. | Képviselőház , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: a Tanügyminisztérium minden történelmi egyházzal aláírta a vallásórákra vonatkozó egyezményt

Az RMDSZ által folytatott hosszas tárgyalások következtében az összes erdélyi történelmi egyház aláírta a Tanügyminisztériummal azt a protokollumot, amely a felekezeti jellegű iskolákra és a vallásoktatásra vonatkozott. Ez a folyamat ma délelőtt zárult, amikor a Romániai Evangélikus- Lutheránus Egyházzal is aláírta a felekezeti oktatásra vonatkozó egyezményt az oktatási szaktárca. Egy nagyon fontos momentum tanúi vagyunk, hiszen sok év után egyfajta szerződéses viszonyban rendeződik az állam és az erdélyi történelmi egyházak közötti kapcsolat” – tájékoztatott Szabó Ödön, a Szövetség Bihar megyei parlamenti képviselője, a Parlament Alsóház oktatásügyekért felelős bizottságának tagja.

Szabó Ödön elmondta, hogy a Tanügyminisztérium az elmúlt időszakban az unitárius és református, katolikus, valamint ma, június 3-án az Evangélikus-Lutheránus Egyházzal is megkötötte azt a szerződést, amely a vallásoktatásra vonatkozik.

 

„A ma aláírt egyezmény is azoknak a hosszas egyeztetéseknek az eredménye, amelyet az RMDSZ folytatott a szaktárca illetékeseivel. A mai nap zárult le ez a folyamat, hiszen a Tanügyminisztérium a négy erdélyi történelmi egyházzal külön egyezményt írt alá a felekezeti jellegű iskolákra és a vallásoktatásra vonatkozóan. Mint az ismert, a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény értelmében az oktatási szaktárcának egyezményt kellett aláírnia a Romániában elismert egyházakkal a felekezeti oktatásra vonatkozóan, ám a tavalyi év végéig a törvényes előírások csak az ortodox egyházzal szemben valósultak meg. A protokollum annak a munkának az eredménye, amelyet az RMDSZ a magyar közösség érdekeinek az érvényesítéséért végez, nagy eredmény, hogy nem egész fél év alatt sikerült mind a négy egyházzal véglegesíteni a protokollumot” – ismertette Szabó Ödön parlamenti képviselő

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.