RMDSZ: a természetvédelmi területeket biztonságos körülmények között kell kezelni – létrejön a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (AUDIÓ)

2016.04.13. | Képviselőház , Környezetvédelem

A képviselőház plénuma április 13-án, szerdán szavazott a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének létrehozásáról. Az ügynökség kompetenciái közé tartozna a természetvédelmi területek menedzsmentjének szakszerű megszervezése és ellenőrzése, illetve saját struktúrái által kezelné azon természetvédelmi területeket, amelyeknek jelen pillanatban nincs kezelője. Az ügynökség létrehozására vonatkozó törvény-tervezetet a Szövetség részéről Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője, a szakbizottság tagja, valamint az RMDSZ 2014-es kormányzati szerepvállalása alatt Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte.

A ma megszavazott törvény-tervezet értelmében a román állam nemcsak kirakatként fogja kezelni a természetvédelmi területeket, hanem elegendő erőforrást biztosít majd arra, hogy e védett területek ügykezelése megfelelően történjen mind az ország, mind pedig a helyi közösség érdekében. A természetvédelmi területek hozzáadott értéket jelentenek egy-egy kistérségnek, így ezt csak megfelelő finanszírozással és szervezeti háttérrel lehet jól hasznosítani” – fogalmazott Korodi Attila a törvénytervezetről.

A természetvédelmi területek kiemelt kezelésben kell részesüljenek, hiszen ezek az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag területei. Nekünk az a feladatunk, hogy gondoskodjunk arról, hogy ezen területeket biztonságos körülmények között kezeljék, óvják. Ezt a célt szolgálja a ma megszavazott Ügynökség létrehozása” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője azt követően, április 13-án a parlament alsóháza megszavazta a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének létrehozását. Hozzátette: „az Ügynökség nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy gondozni tudjuk természetvédelmi területeinket és gondoskodjunk arról, hogy fenntartható módon óvjuk meg természeti értékeinket. Az RMDSZ megszavazta ezt a törvény-tervezetet, hiszen a mai szavazás által biztosítottuk a természetvédelmi területek jövőjét Romániában” – mondta az Ügynökség kapcsán Molnár.

A parlament döntésének értelmében létrejön a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége, amely elsőrangú szakhatóság lesz a védett területek esetében.

Hanganyag:
Korodi Attila nyilatkozata