RMDSZ: alkalmazható közbeszerzést szorgalmazunk – benyújtottuk törvénymódosító javaslatcsomagunk

2017.06.30. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: alkalmazható közbeszerzést szorgalmazunk – benyújtottuk törvénymódosító javaslatcsomagunk

Iktatta a közbeszerzési törvényt módosító jogszabály-tervezetét az RMDSZ parlamenti csoportja, azt követően, hogy a szervezet Országos Önkormányzati Tanácsával folytatott egyeztetéseken bebizonyosodtak a Szövetség képviselői által már az új közbeszerzési törvénycsomag elfogadásakor jelzett problémák sokasága. Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, több helyről érkeztek módosító javaslatok a közbeszerzések alkalmazásának egyszerűsítésére, hiszen az aktuális jogszabály előírásai sok esetben alkalmazhatatlanok.

Az RMDSZ volt az egyetlen politikai alakulat, amely nem szavazta meg az új közbeszerzési törvényt, és ennek vitája alatt, Antal István szakbizottsági tagunkon keresztül, több mint 60 módosító indítványt fogalmaztunk meg azért, hogy alkalmazhatóak legyenek Romániában az EU-s direktívában foglaltak, azonban ezeket a többség elutasította. Így, ma ott állunk, hogy az aktuális közbeszerzési törvény nem életszerű, és amennyiben egy önkormányzat egy csőtörés esetén csapot kell cseréljen az elektronikus közbeszerzési rendszerből (SEAP) kell azt megrendelje, függetlenül annak jelentéktelen értékétől, valamint annak beszerzési idejétől. Ez sok esetben ellehetetleníti az önkormányzatokat, hatékonyságukat gátolja, valamint többlet bürokráciát vezet be, amelyek nem a településeink javát szolgálják” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, majd emlékeztetett arra, hogy az új közbeszerzési törvény elfogadása előtt érvényben levő jogszabály előírta, hogy a kisméretű, jelentéktelen összegű munkálatokért, vagy eszközökért az önkormányzatoknak lehetőségük volt megvásárolni ezeket a szolgáltatásokat, eszközöket elektronikus rendszeren kívül is.

Nem mellékes az sem, hogy nagyon sokan a szolgáltatásaikat nem tették fel az elektronikus közbeszerzési rendszer katalógusába, mert nem érte meg az adott vállalkozásnak, hiszen minden egyes tételért 2,5 lejt kellett fizetnie a SEAP-nak, így például minden egyes csavarra, vagy szegre ezeket az összegeket ki kellett fizetni, amely nem lett volna jövedelmező. Ezekre a problémákra kerestünk megoldásokat, az önkormányzatainkból érkező visszajelzések alapján, és ma benyújtottuk a közbeszerzést módosító törvénykezdeményezésünk. Az egyik módosító cikkelyünk megszab egy 10 ezer lejes felsőhatárt azokra az esetekre, amelyek jelentéktelen értékű eszközbeszerzést igényelnek: ha elromlik a kilincs, akkor lehessen azonnal megjavítani az elektronikus rendszer használása nélkül” – magyarázta a törvényhozó.

Ugyanakkor a Szövetség diszkriminatívnak tartotta a törvény azon előírásait is miszerint az ár-minőség arányára épülő közbeszerzés csak a megyei és a transznacionális utakra vonatkozik: „úgy értékeljük, hogy a minőségi kritérium alapján kell döntenie egy önkormányzatnak a közbeszerzéseket illetően, akkor is, amikor a víz szennyvízhálózat korszerűsítéséről beszélünk vagy éppen egy középületek felújításáról,  hiszen a ma hatályos előírások értelmében csak az ár kritériuma a mérvadó. Jelenleg folyamatosan olcsó és rossz minőségű ajánlattevőkkel dolgozhatnak a polgármesterek és ez folyamatos elégedetlenségeket szül” – taglalta Szabó Ödön képviselő.

A Bihar megyei törvényhozó elmondta továbbá, hogy a módosító javaslatok között még van egy nagyon komoly jogelvi módosítás is, amit normális országban nem kellene rögzíteni, hisz mindenki tudja, hogy a végrehajtási utasításokkal nem lehet módosítani a törvényt. Ennek ellenére ezt a közbeszerzés esetében megtették, ezért a törvényben kifejezetten rögzíteni kívánták azt, hogy a törvény a mérvadó, és ennek nem mondhat ellent semmilyen végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet: „Sok esetben a polgármestereinket azért hurcolták meg, mert a számvevőszék, vagy más ellenőrző szerv ezen ellentmondásokat kihasználva szorította sarokba az önkormányzatokat. Sokan a parlamentet szidják, miközben az amúgyis nehézkes, problémás közbeszerzési törvényen igazán nagyot a végrehajtási utasítások rontottak. Ezen a rossz joggyakorlaton is módosítana az RMDSZ beterjesztett törvénytervezete”.

A tervezetet sürgősségi eljárásban kéne tárgyalni, hiszen nem csak a magyarok lakta önkormányzatok néznek szembe ezzel a problémával, hanem minden egyes önkormányzat tevékenységét megnehezíti a törvény alkalmazhatatlansága. Az RMDSZ által kidolgozott módosító javaslatot a többi politikai alakulat képviselői is aláírták.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.