RMDSZ: arányosabb és igazságosabb parlamenti választási törvényünk lesz

2015.06.24. | Kovászna , Képviselőház

RMDSZ: arányosabb és igazságosabb parlamenti választási törvényünk lesz

„Az RMDSZ olyan parlamenti választási jogszabályt szorgalmazott mindvégig, amely a magyarság számarányának és súlyának megfelelő képviseletet eredményez a parlamentben is. A szerdán elfogadott parlamenti választási törvény a választók akaratát fogja tükrözni, hiszen a szavazójoggal rendelkező állampolgárok arányos, megyei pártlistás választási rendszerrel küldenek majd képviselőket és szenátorokat a parlamentbe. Ennek értelmében minden szavazatból mandátum lesz, kiszámíthatóbb és igazságosabb parlamenti választási rendszer alapján választunk törvényhozókat” – tájékoztatott Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei törvényhozója június 24-én a Képviselőház plénuma által megszavazott parlamenti választási jogszabályról.

Márton Árpád elmondta, hogy a Szövetség a választási törvény kidolgozása során az arányos, megyei pártlistás rendszerhez való visszatérést támogatta, hiszen sosem értett egyet a többségi választási rendszerrel.

„A jelenlegi törvény sok szempontból visszatérést jelent a 2008 előtti rendszerhez, hiszen a román politikum is rájött, hogy sikertelen volt az a kísérlet, amely a világon sehol sem létező rendszert hozott létre, amelynek az eredménye a jelenlegi parlament" - nyilatkozta Márton Árpád parlamenti képviselő.