RMDSZ: az állami szociomedikális szolgáltatók létrehozásával nem szűnhet meg az évek óta jól működő magán szolgáltatók támogatása

2017.04.04. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: az állami szociomedikális szolgáltatók létrehozásával nem szűnhet meg az évek óta jól működő magán szolgáltatók támogatása

A szenátus plénuma március 3-án fogadta el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely előírja, hogy az önkormányzatok alárendeltségébe tartozó szociomedikális központokat hozzanak létre. A szakbizottsági munkálatok során a jogszabályhoz az RMDSZ módosító javaslatot fogalmazott meg, amely azt biztosítaná, hogy az évek óta jól működő magán szolgáltatók támogatása ne szűnjön meg. A javaslatot elfogadták, amely így bekerült a tervezet szövegébe.

„Azt kértük, hogy azokban a helységekben, ahol évek óta működnek akkreditált magánszolgáltatók, amelyek szociális és medikális szolgáltatásokat biztosítanak, legyen lehetőség arra, hogy az önkormányzatok ahelyett, hogy szociomedikális szolgáltatót hoznak létre, szerződést köthessenek a már meglévő, évek óta jól működő magánszolgáltatókkal, és azokból az alapokból, amelyeket az állami szolgáltató működtetésére kapnának, legyen lehetőségük kifizetni a magánszolgáltatót” – magyarázta a hétfői plénumi szavazást követően László Attila szenátor, az egészségügyi szakbizottság elnöke. A Kolozs megyei szenátor elmondta, amennyiben az RMDSZ javaslata nem került volna bele a jogszabály szövegébe, kiépült volna egy állami rendszer, amelyből kimaradtak volna azok a magánszolgáltatók, amelyek ezidáig kifogástalanul látták el az otthoni és szociális ápolást, illetve olyan magánszolgáltatóktól is elvágták volna az állami finanszírozás lehetőségét, amelyek ezután kerülnek be a rendszerbe.

Derzsi Ákos szenátor, a munkaügyi és szociális bizottság tagja elmondta, Erdélyben 18 éve jól működnek magán szociomedikális szolgáltatók, mint például a Diakónia Keresztyén Alapítvány vagy a Caritas Catolica: „ezek a szervezetek engedéllyel, licenccel rendelkeznek, különben nem is tevékenykedhetnének, illetve az egészségügyi biztosítópénztárnál nem számolhatták volna el egészségügyi szolgáltatás-nyújtásból származó kiadásaikat. Az említett szolgáltatók általában egy 2 részből álló csomagot biztosítanak: otthoni beteggondozást és szociális ellátást is vállalnak. A szociális szolgáltatások esetében a munkaügyi minisztériumtól kapnak támogatást, az egészségügyi szolgáltatásokat pedig az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza. Év elején a Munkaügyi Minisztérium csökkentette a szociális szolgáltatások támogatására szánt összegeket, és most az Egészségügyi Minisztérium sürgősségi rendelete kapcsán hasonló veszély merült fel: olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket eddig magánszolgáltatók láttak el, ezután nem tudtak volna ellátni, mert megszűnt volna ezekre a finanszírozás. Ezt a problémát hivatott megoldani az RMDSZ módosító indítványa” – fogalmazott Derzsi Ákos. Mint mondta, ha elvágják az egészségügyi szolgáltatások támogatását a magán szociomedikális szervezetektől, csak azok a szolgáltatók tudnának működni, amelyek a polgármesteri hivatalok alárendeltségében jönnek létre, és amelyek nem rendelkeznek sem gyakorlattal, sem a szükséges logisztikával, és amelyek ezek hiányában nem fognak olyan hatékonyan működni, mint a több évtizedes gyakorlattal rendelkező magánszolgáltatók.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.