RMDSZ: az oktatási rendszer felelős a nyolcadikosok próba-képességvizsgáinak gyenge eredményéiért (AUDIÓ)

2016.03.08. | Oktatásügyek

Nem minden esetben a diák, hanem az oktatási rendszer is felelős az idei év próba-képességvizsgáinak eredményeiért – nyilatkozta Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásügyi ügyvezető alelnöke a kapcsán, hogy a vizsgán megjelent közel 167 ezer nyolcadikos mindössze 44 százaléka kapott átmenő jegyet mindhárom tantárgyból. Az anyanyelvből vizsgázó 10 ezer tanuló – nagy részük magyar diák – 76 százaléka átmenő jegyet szerzett ezen a próbán.

„Az adatok jól mutatják, legtöbben a román nyelv és irodalom, illetve a matematika vizsgán szerepeltek gyengébben. Az idei példa is alátámasztja azt, amit az elmúlt években is hangsúlyoztunk: a diákok saját anyanyelvükön jobban teljesítenek. Tehermentesíteni kell őket, gyermekközpontú oktatást kell kidolgozni azért, hogy a többi tantárgyból is hasonló jó eredményeket érjenek el” – fejtette ki Magyari Tivadar.

Szerinte, ha a tanulók teljesítménye nem kielégítő, nem a gyermekeket, hanem a rendszert kell megváltoztatni mondta az oktatásügyi alelnök, aki hozzátette: ez most csak szimuláció volt, a valódi, éles próbákon az eddigi években jóval nagyobb volt az átmenő jegyek aránya, remélhető, ez idén is így lesz.

Hanganyag:
Magyari Tivadar nyilatkozata