RMDSZ: benyújtottuk a levélszavazás alkotmányellenes szabályozásaira vonatkozó óvást az Alkotmánybíróságon

2015.11.03. | Képviselőház , Aktuálpolitika

Fotó: Banga Előd Ernő

Alkotmányellenes rendelkezésekkel együtt fogadta el a levélszavazás törvényét a parlament.  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ezért óvást nyújtott be az Alkotmánybíróságon, amelyhez összegyűjtötte a szükséges aláírásokat” – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök november 3-án, kedden Bukarestben. Az RMDSZ elnöke arra emlékeztetett: a Szövetség több ízben is felhívta a figyelmet a jogszabály alaptörvénybe ütköző elemeire. „A múlt héten elfogadott törvény továbbra is számtalan aggályt vet fel a szavazás titkosságára, megszervezésére vonatkozóan. Mindezek mellett a választási csalásra is lehetőséget ad. Az RMDSZ parlamenti csoportja összegyűjtötte a szükséges aláírásokat azért, hogy a törvény ellen kifogást emeljen az Alkotmánybíróságon. Nem fogadhatjuk el, hogy a következő választásokat a szabálytalanság és a csalás gyanúja árnyékolja be egy rosszul kidolgozott törvény” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azt is hangsúlyozta: hogy a törvény alkotmányellenességi aggályairól egyeztettek a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és más pártok képviselőivel is, akiket sikerült felsorakoztatni a Szövetség álláspontja mellé, aláírásukkal támogatták a megfogalmazott óvást, amelyet november 3-án be is nyújtottak.

Románia alaptörvénye szerint 50 képviselő vagy 25 szenátor aláírása szükséges ahhoz, hogy egy kifogásolt, a törvényhozás által elfogadott jogszabály ellen óvást lehessen benyújtani az Alkotmánybíróságon. Az elmúlt időszakban az RMDSZ politikusai több ízben is felhívták a figyelmet a levélszavazást szabályzó törvénytervezet alaptörvénybe ütköző rendelkezéseire, a parlamenti viták során több módosító indítványt is megfogalmaztak, benyújtottak, ezeket azonban nem vették figyelembe a törvény elfogadását megelőzően.

Hanganyag:
Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata