RMDSZ: döntő házként fogadta el az ingatlanhiteleseket segítő törvényünket a Képviselőház

2017.05.30. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: döntő házként fogadta el az ingatlanhiteleseket segítő törvényünket a Képviselőház

„A képviselőház mai ülésén az elárverezésre kerülő ingatlanok megvásárlására hatalmaztuk fel az önkormányzatokat azért, hogy azokon a családokon tudjunk segíteni, akik nem tudják fizetni az ingatlanra felvett kölcsönüket. Sok család kerül abba a helyzetbe, hogy nem tudja fedezni ingatlanhitelét, de szociális lakásokat sem igényelhetnek a jelenlegi törvénykezés értelmében. Az RMDSZ által kidolgozott törvény megteremti a lehetőséget arra, hogy az önkormányzat saját költségvetéséből vásárolja fel a bajba jutott hitelesek ingatlanjait, majd ezeket bérbe adja az addigi tulajdonosoknak”– mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a Parlament alsóházának május 30-i ülésén döntő házként szavazták meg, a Szövetség által kezdeményezett jogszabályt.

Szabó Ödön elmondta, a kezdeményezést az elmúlt parlamenti mandátumban iktatták az RMDSZ parlamenti képviselői, amelyet tavaly decemberben az államelnök visszaküldött a Parlamentnek. „A parlament részlegesen eleget tett Klaus Iohannis államelnök jogszabály-felülvizsgálati kérésének, és ma újból megszavazta a törvényt. Meg kell teremteni a jogi lehetőségeket arra, hogy egy önkormányzat segíteni tudjon a bajba jutott hiteleseken, hiszen jelenleg nem sok törvény kedvez azoknak, akik valamilyen bankkölcsönnel rendelkeznek” – hangsúlyozta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: „Ez egy újabb olyan törvénye az RMDSZ-nek, amely azt az elvet követi, hogy önkormányzataink, közösségeink döntsenek a bennünket érintő kérdésekben. A jelen jogszabály kiszélesíti az önkormányzatok hatáskörét, megteremtve a jogi lehetőséget arra, hogy saját maguk dönthessenek, mit tesznek a jobb életfeltételek megteremtéséért. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy minél több ilyen hatáskört a lehető legközelebb vigyünk az önkormányzatokhoz, ezáltal a közösségeinkhez.”  Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szenátora ezt követően kifejtette, a jogszabály felsőházi vitája során leszabályozták azt is, hogy ezután az önkormányzatok árverezésen legtöbb 100 négyzetméteres ingatlanokat vásárolhatnak a bajba jutott hitelesek segítésére, ezt eddig egy 2008-tól hatályos előírás tiltotta. „Az önkormányzatok 5 éves bérleti szerződések alapján adhatják ki majd ezeket a lakásokat az érintetteknek, és a lakbér értéke nem haladhatja meg a család havi nettó jövedelmének 10 százalékát” – taglalta Cseke Attila szenátor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.