RMDSZ: egyensúlyt kell teremteni az erdészeti kihágások során kirótt büntetések között, de az illegális fakitermelést továbbra is komoly szankciókkal kell illetni

2017.03.30. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: egyensúlyt kell teremteni az erdészeti kihágások során kirótt büntetések között, de az illegális fakitermelést továbbra is komoly szankciókkal kell illetni

Meg kell teremteni egy egyensúlyt az erdészeti kihágások során kirótt büntetések esetében, hiszen túlzások tapasztalhatóak egy –egy jogsértés szankcionálásában. Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy az erdészeti kihágásokért kiróható büntetésekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet vitáján az elsődleges szempont az illegális fakitermelés megállítása és azok megfelelő szankcionálása kell legyen” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ Képviselőházi frakcióvezetője, azt követően, hogy a mezőgazdasági szakbizottság március 28-án tárgyalta az erdészeti kihágásokért kiróható bírságokra vonatkozó törvény-tervezetet.

Korodi továbbá elmondta, jelenleg az erdészeti kihágásokra vonatkozó büntetéseket illetően két jogszabály-tervezet van a Parlamentben, most csak az egyik törvény-tervezetet tárgyalják, és három hét múlva kerül sor a szakértői kormány sürgősségi rendeletének törvényi szintre való emelésére. A Hargita megyei törvényhozó hangsúlyozta, megoldást kell találni ezeken a vitákon az erdőkből törvénytelen kitermelésnél használt, a levontatáshoz szükséges járművek kérdésére, mert a mostani elfogadott rendelkezések visszaélésre adhatnak okot. A szakbizottsági ülésen Magyar Lóránd Szatmár megyei képviselő volt jelent és tartotta fent az RMDSZ álláspontját.

„A szakértői kormány sürgősségi kormányrendelettel emelte meg az erdészeti kihágások esetében kirótt bírságok értékét 2016-ban, ez számos elégedetlenséget váltott ki, hiszen mind amellett, hogy sok szempontból kifogásolható volt a büntetés, sok esetben technikai hibákért is jóval nagyobb büntetéseket írt elő, mint akár falopásért. A jelenlegi tervezet csökkenti és ugyanakkor egyensúlyt hivatott teremteni az indokolatlanul nagy bírságok értékei között” – mutatott rá Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, majd hozzátette, a tervezet bizottsági vitája során kiküszöböltek pár ésszerűtlen előírást is. Elmondta, míg jelenleg a hatályban lévő törvény az erdészeti hivatal vezetőjét bünteti bármilyen törvénysértés esetén, a szakbizottsági vita során változtattak ezen az előíráson, így a büntetést nem az erdészeti hivatal alkalmazottja, hanem amennyiben állami tulajdonban van az erdőterület, akkor az azt kezelő illetékes intézménynek, vagy az Erdészeti Hivatalnak kelljen kifizetnie.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.