RMDSZ: élhető Erdélyt és biztos jövőt a fiataloknak! (AUDIÓ)

2016.05.03. | Ifjúság , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: élhető Erdélyt és biztos jövőt a fiataloknak! (AUDIÓ)

A fiatalok elvándorlása komoly veszélyt jelent a teljes erdélyi magyar közösségre nézve. Esélyt kell biztosítanunk az új nemzedéknek, adókedvezményekkel, telek- és lakásvásárlási támogatással, vállalkozó kedvük serkentésével kell vonzóvá tennünk az itthon maradást! – áll az RMDSZ önkormányzati keretprogram Esélyt a fiataloknak! című, az ifjúság elvándorlását meggátoló fejezetében.

Ma a fiatalok elvándorlása jelenti Románia egyik legnagyobb gondját, nem túlzás azt mondani, a magyar közösség jövője forog kockán, ha nem sikerült ezt a folyamatot megállítani. „A közösséghez legközelebb álló szinten, a helyi önkormányzatok szintjén is megoldást kell találnunk az elvándorlás, a fiatalokat nagymértékben érintő munkanélküliség, illetve az alacsony jövedelmek jelentette gondokra” – érvelt Antal Lóránt. Hozzátette: az önkormányzatok úgy tudják segíteni a közösség ifjait, hogy intézkedéseikkel azt bizonyítják, érdemes itthon maradni, itt teremteni jövőt. „Esélyt kell adni a fiataloknak, előnyben kell részesíteni őket – különböző kedvezményeket kell biztosítani nekik telekvásárláskor, illetve segíteni azt, hogy lakáshoz jussanak azok, akik egyetem után hazatelepednek. Lehetőségeket kell teremteni a fiatal munkavállalóknak a gazdasági szereplőkkel való találkozásra – akár állásbörzén, akár új kommunikációs platformok létrehozásával” – hangsúlyozta Antal Lóránt, kiemelve: a fiatal vállalkozók a helyi gazdaság fontos szereplői, adókedvezmények által és inkubátorházak létrehozásával ösztönözhető helyben maradásuk, cégük fejlődése.

A MIÉRT elnöke úgy véli, az RMDSZ-en belül nincs vita arról, hogy fiatalításra van szükség: az egy évvel ezelőtt meghirdetett újratervezés eredménye, hogy a jelöltek egyharmada új arc, illetve több fiatal és nő erősíti a Szövetség képviseletét. „Az a tapasztalatunk, hogy Erdély-szerte sok olyan felkészült, okos és talpraesett fiatal él, aki szívesen tenne a közösségéért. A mi szerepünk és dolgunk, hogy helyzetbe hozzuk őket, lehetőségeket nyújtsunk számukra, és biztosítsuk a közéleti szerephez szükséges többlettudást” – nyomatékosított Antal Lóránt.

Az RMDSZ olyan fiatal jelölteket támogat, akik ha kell, szép szóval, ha kell, hangosan, de mindig bátran kiállnak a fiatalokért – olyan fiatal mozgalmárokra van szükség, akik nem valakik lenni, hanem valamit tenni akarnak. „Közösségünk megújulása és megerősödése a fiatalokon múlik. Fiataljaink boldogulása a társadalom valamennyi szintjén életbevágó! Nekik teremtünk jövőt itthon, értük dolgozunk!” – összegzett a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke.

A keretprogram a fiatalok mellett az örökségvédelem, az oktatás, a családok, a költségcsökkentés, a vidékfejlesztés, a romaügy és az önkormányzatiság témájában összegzi az RMDSZ önkormányzati prioritásait.

A dokumentum elérhető ITT.

Hanganyag:
Antal Lóránt nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.