RMDSZ: ezentúl a közbirtokosságok birtoklevél nélkül is igényelhetnek területalapú támogatást

2017.04.11. | Szenátus

Fotó: Gábor Lajos

Megszavazta a képviselőház plénuma a kormány azon sürgősségi rendeletét, amely az RMDSZ javaslatára alapozva megszünteti a közbirtokosságokat érintő diszkriminatív előírásokat. Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora elmondta, hogy a Szövetség évek óta megoldást keres arra, hogy a közbirtokosságok birtoklevél nélkül is igényelhessenek területalapú támogatásokat, azonban ez idáig egyik kormány sem vállalta ennek rendezését.

„Közel két éven keresztül próbáltuk meggyőzni a szakminisztériumot és a kormányt, hogy rossz és diszkriminatív az az előírás, amely értelmében a közbirtokosságok nem igényelhetnek mezőgazdasági támogatást birtoklevél nélkül. Sajnos, a Ciolos-kormány is folyamatosan visszautasította. Az ősszel beterjesztett törvénytervezetem nem került elfogadásra, de szövegét sikerült beépíteni a ma elfogadott jogszabályba. Így a 2017-es területalapú támogatásokra a közbirtokosságok abban az esetben is benyújthatják igénylésüket, ha nem rendelkeznek birtoklevéllel. Köszönöm az RMDSZ képviselőházi frakciójának, hogy az általam megfogalmazott módosító indítványt sikerült ennyire rövid idő alatt a képviselőházban is elfogadtatni” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

Sebestyén Csaba, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja elmondta, hogy csak azok a közbirtokosságok igényelhettek ez idáig területalapú támogatásokat, akik birtoklevéllel rendelkeztek, azonban sok olyan közbirtokosság van, amelyek bár jogosan használják a területeket, a túlburjánzott bürokrácia miatt  akadályokba ütköztek a dokumentumok beszerzésekor, így nem igényelhettek ilyen jellegű támogatást. „A jogszabály-tervezet könnyít az eljárási módszertanon: ezentúl a közbirtokosságok a mezőgazdasági regisztertől kapott engedély és egy letett táblázat alapján igényelhetnek területalapú támogatást” – mutatott rá Sebestyén Csaba, a Hargita megyei törvényhozó.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője kifejtette, hogy nemcsak a közbirtokosságokon, hanem a mezőgazdasággal foglalkozó egyesületeken is segít a kormányrendelet, majd hangsúlyozta: „a kormányrendeletet beemelő törvénytervezetet az államelnöknek mielőbb ellenjegyeznie kell annak érdekében, hogy az érintettek mielőbb összeállíthassák a dokumentációt a területalapú támogatások igénylésére.”

Mint az ismert, RMDSZ az elmúlt időszakban már többször kérte ennek a helyzetnek a megoldását, számos beadvánnyal és kéréssel fordult a szaktárcához, a törvényhozásban is tett lépéseket az elmúlt parlamenti mandátumban, de a sürgősségi kormányrendelet az egyetlen hatékony megoldás rendezni ezen diszkriminatív helyzetet.