RMDSZ: gyarapodó közösséget, több támogatást a családoknak (AUDIÓ)

2016.05.05. | család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: gyarapodó közösséget, több támogatást a családoknak (AUDIÓ)

Közösségünk jövője leginkább a családok boldogulásán múlik. Aggasztónak tartjuk tehát azt, hogy jelenleg a román államnak nincsenek válaszai arra, miként tudná tehermentesebbé tenni azoknak az életét, akik a közösség jövőjéről gondoskodnak, azaz kettőnél több gyermeket vállalnak. Az RMDSZ konkrét intézkedésekkel könnyítene a családok mindennapjain, egy olyan biztonságos környezet megteremtésén dolgozik, ahol elképzeléseinek megfelelő helyi és országos döntések születnek – emelte ki Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke a Szövetség önkormányzati keretprogramjának azt a fejezetét, amely prioritásokat fogalmaz meg a családok és nagycsaládok helyzetének jobbá tétele érdekében.

Az RMDSZ olyan kormányzati közpolitikákat akar megalkotni, amelyeket az önkormányzatok is gyakorlatba tudnak ültetni helyi szinten, és amelyek egyértelműen azt jelzik, hogy a döntéshozókat érdekli a nagycsaládosok sorsa, hétköznapi küzdelmei” – nyomatékosított Biró Rozália, kiemelve: a Szövetség családpolitikája részben a tavalyi, 12. Kongresszuson elfogadott, A magyar családok segítése elsőrendű prioritásunk című dokumentumra, részben pedig a Nőszervezet programjára épül, és a romániai magyar közösség megmaradása, érvényesülésé és gyarapodása céljából konkrét, megvalósítható intézkedéseket eszközöl. „Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a nők és fiatalok anyagi és társadalmi megbecsülésére, ugyanakkor a gyermekvállalás ösztönzésére is. Azt szeretnénk, hogy állami támogatásból lakást lehessen építeni – olyan koherens családpolitikára van szükségünk megmaradásunk érdekében, amely helyi és központi adópolitikai kedvezményeket is tartalmaz” – sorolta a szenátor. Az itthon érvényesülés eléréséért a Szövetség célkitűzése az, hogy a szakmai pályát és a családi életet összhangba lehessen hozni. „Egy ország gazdasági megerősödésének alapfeltétele a munkahelyteremtés, a családi vállalkozások létrehozásának serkentése hiteltámogatások révén. A szakmai pálya és családi élet összehangolására részmunkaidős állásokat, otthoni munkát szorgalmazunk, továbbá rugalmas és csökkentett munkaidőt” – hangsúlyozta Biró Rozália.

Az RMDSZ a magyar közösség gyarapodásáért az alacsony jövedelmek felzárkóztatását, a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre, illetve a hátrányos helyzetű családokra való odafigyelést, az időseknek pedig szociális védelem biztosítását határozza meg elengedhetetlen feltételként.

Prioritásaink között is kiemelt fontosságú a nagycsaládokra vonatkozó programcsomagunk. Esetükben járulékos kedvezményként a személyi jövedelemadó csökkentése lenne hatékony intézkedés – két gyermek esetén 16 százalék helyett 13 százalék, három gyermek esetén 8 százalék –, négy vagy több gyermek esetén azt szeretnénk, hogy ne fizessenek jövedelemadót. De szorgalmazzunk a napközi otthonok és óvodák létrehozását, az iskolák esetében pedig az étkeztetés és a délutáni foglalkozás infrastruktúrájának megteremtését. Azt kívánjuk, hogy az önkormányzat által számon tartott sokgyermekes szülők kapjanak nagycsaládos kártyát, amely megkülönböztetett bánásmódra jogosítja fel őket a különböző közhivatalokban, de megkíméli a családi kasszát a pluszkiadásoktól, a kultúrafogyasztástól egészen a közszállításig” – összegzett a Szövetség Nőszervezetének elnöke.

A keretprogram a családok mellett a fiatalok, az örökségvédelem, az oktatás, a költségcsökkentés, a vidékfejlesztés, a romaügy és az önkormányzatiság témájában összegzi az RMDSZ önkormányzati prioritásait.

A dokumentum elérhető ITT.

Hanganyag:
Biró Rozália nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.