RMDSZ: határozottan elutasítjuk a Fenyő-szálló Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökség igazgatása alá való helyezését

2015.02.25. | Kovászna
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: határozottan elutasítjuk a Fenyő-szálló Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökség igazgatása alá való helyezését

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan elutasítja a Kovászna városban lévő Fenyő-szálló tulajdonjogára is vonatkozó jogszabály-javaslatot, ez a Kormány azon sürgősségi rendeletét emelné be a törvénykezésbe, amely értelmében állami-magántulajdonba utalja az ingatlant és a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökség igazgatása alá helyezi ezt” – hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője a törvénytervezet általános plénumi vitáján.

Elfogadhatatlan az a tény, hogy a Kormány egy közpénzből épített ingatlant az ortodox egyház kezelése alá helyez, főleg abban a kontextusban, hogy csak Kovászna megyében a Székely Mikó Kollégiumot visszaállamosították, a volt katolikus leánygimnázium épületét pedig még mindig nem szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának. Úgy véljük diszkriminatív a Kormány ezen törekvése, mert nem érvényesül az arányosság elve. Romániában nem csak többségi egyház létezik, ott vannak a történelmi egyházaink is, akiknek ugyanolyan szerepet kellene betölteniük az állam illetve a kormány szemében. Ezáltal az állam semleges mivolta sérül az egyházakkal szemben” – fogalmazott Cseke Attila képviselő, hozzátette: a vallásügyi törvény és Románia alkotmánya is világosan kimondja, hogy megfelelő mértékben, de arányosan kell támogatni az ország különböző felekezeteit.

 

Az RMDSZ képviselői nem szavazták meg ezt a törvénytervezet, a Szövetség álláspontját Márton Árpád háromszéki parlamenti képviselő ismertette ma, február 25-én a plénumban. A székelyföldi törvényhozó felhívta újból a képviselők figyelmét arra, hogy a Kormány jelenlegi törekvése diszkriminatív, és az ilyen jellegű intézkedésekkel az RMDSZ nem tud egyetérteni és határozottan elutasítja.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.